Anoreksiya nervoza
Kişinin kendisinin yarattığı açlık ve şiddetli zayıflık isteği bir haz olarak içinde zayıflık isteği duyma ve beden ve fonksiyonları üzerinde kontrol sağlamak için çılgınca bir düşünce şişmanlama korkusu zayıflık isteği ile aşırı uğraşma en bilinen tanımlamadır.
Zayıf olunmasına rağmen kilo almaktan veya şişmanlamaktan aşırı korkma,beden algı bozukluğu ve amenore de (ardarda en az 3 kez adet görmemek) bu hastalığın diğer belirtileri. Ayrıca bu hastalarda,laksatif (bağırsak çalıştırıcı) ve diüretiklerin (idrar söktürücü) yanlış ve kötü kullanımı da gözlemleniyor.
Anoreksiya nervozalı hastaların yaklaşık olarak yüzde 30-40’ı tam olarak iyileşirken,yaklaşık yüzde 20 ile 30’unda hastalık kronikleşiyor. Geri kalan 3’te 1’lik kısımda ise hastalık tedavi sonrası yeniden ortaya çıkıyor. Kronikleşme,4 yıl boyunca ideal standart ağırlığın yüzde 15 altında olma,besin kısıtlaması ve amenorenin sürmesi olarak tanımlanıyor.
Hastalık süresi genellikle 18 aydan daha az değil ancak birkaç aydan tüm bir hayat boyu süren çeşitli vaka örnekleri de mevcut. Her yıl tedavi edilen 200 hastadan 1’i açlık komplikasyonları ya da intihar yüzünden ölüyor. Anoreksiya nervozalı hastaların ölüm oranı yüzde 5 ile10 arası değişiyor. 15-25 yaş arası genç hastalarda ise bu oran yüzde 20’ye kadar yükseliyor. Ölümlerin çoğu ise,kardiyovasküler komplikasyonlar,açlık ve intiharlar yüzünden oluyor.
Aşırı korumacı ailede büyüyen çocuklar tehlike altında!
Yapılan ilginç araştırmada,"normal aile"modeli ile anorektik ailede gözlenen patolojiler kıyaslanmış ve anorektik aile tiplemesi ortaya çıkarılmış. Bu araştırmaya göre anorektik aileler,aşırı korumacı,aşırı ilgili,kuralcı,sert ve çatışmadan kaçınan aileler. Ebeveynler arasındaki tartışmalara tanık olma,anne baskınlığı,ailede gizli ittifakların olması ve ebeveynlerin başarı odaklı olmaları da anorektik aile tiplemesinin diğer özellikleri olarak belirlenmiş.
Tedavisi
Tedavinin en büyük amacı,hastanın yaşamını tehdit eden kilo kaybının düzeltilmesi. Daha sonra hastanın kilosuyla aşırı uğraşı en aza indirgenmeye çalışılırken kişinin kendine güveninin oluşturulması sağlanıyor. Son aşama ise fiziksel ve psikiyatrik komplikasyonların düzeltilmesi.
Sağlık Editörü