Cinsel Partner Sayısı Arttıkça AIDS Riski Artıyor!

Cinsel temastan kan ve kan ürünleri nakline AIDS’in bulaşma yollarını ve korunma yöntemlerini öğrenerek bu tehlikeden korunabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşma:

HIV enfeksiyonunun en önemli bulaşma yolu cinsel temastır. HIV/AIDS her türlü cinsel temasla bulaşabiliyor. Meni ya da kanla temasa neden olabilecek her türlü cinsel etkinlikte virüsün bulaşma riski bulunuyor. Bulaş için HIV (+) kişi ile yapılan tek bir cinsel temas bile yeterli oluyor ve cinsel temas sayısı arttıkça bulaş riski artıyor.

Sadakat koruyor mu?

Cinsel aktiviteden bütünüyle kaçınarak ya da enfekte olmayan eşle bir ilişki sürdürerek HIV enfeksiyonunun bulaşı önlenebiliyor. Cinsel temas sırasında prezervatif kullanılmasının koruyuculuğu,kondomun lateks olması,doğru ve sürekli kullanılması,yırtık ya da delik olmaması kaydıyla kanıtlanmıştır. Kadınlar için hazırlanmış olan vajina içine konulan kondomlar da doğru ve sürekli kullanımla etkili oluyor.

Kan ve kan ürünleri ile bulaşma:

Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeni ile virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabiliyor. 1985 yılında antikor testlerinin bulunması ile dünyanın her yerinde kan ve kan ürünlerinin hastaya verilmeden önce HIV yönünden test edilmesi zorunlu kılınmıştır. Türkiye’de 1987 yılından beri tüm kan ve kan ürünlerine ELISA yöntemi ile antikor saptandıktan sonra hastaya veriliyor,bu nedenle kan ve kan ürünleri ile olan bulaş azalmış görünüyor. Ancak hastalığın pencere döneminin (Bulaştıktan sonraki 3 ay) olması,acil durumlarda test yapılmadan kan ve kan ürünlerinin kullanılabilmesi nedenleri ile oranı çok az da olsa bu yolla geçiş bildirilmektedir. Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi,tedavi edilmesi,kullanılıyorsa ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaş riskini azaltıyor. Bazı Avrupa ülkelerinde ve ABD’de devlet tarafından temiz enjektör dağıtım programları uygulanıyor ve çalışmalarda önemli ölçüde başarı sağlandığı bildiriliyor. Gelişmiş ülkelerde enjektör paylaşımının azaldığı,steril iğne satın alınışında ve iğne temizleme işlemlerinde artma gözlendiği saptandı.

Hastalığın tüm bunların dışında sağlık personeline de görevleri sırasında bulaşması sözkonusu olabiliyor. Sağlık personeli öykü ve fizik inceleme ile enfekte hastaları ayırt etme olanağına sahip olamadıklarından korunmak için tüm hastaların kan ve diğer vücut sıvılarını potansiyel enfekte kabul ederek evrensel önlemlere uyarak çalışmak zorundadır.

Anneden bebeğe bulaşma:

HIV gebelik süresince,doğum sırasında ve doğum sonrası dönemde emzirmekle yüzde 20-30 oranında bebeğe geçebiliyor. Ancak HIV (+) anneye gebeliğinin son üç ayında,doğumdan sonra da bebeğe antiretroviral tedavi başlanır ve sezaryen uygulanırsa bu oran %8-10’lara düşebiliyor. HIV (+) ise ve gebe kalmışsa,erken dönemde kürtaj yapılması pek çok ülke tarafından kabul edilmiş bir doğrudur. Eğer anne adayı bebeği doğurmak istiyorsa gebeliğin son üç ayında anneye,doğumdan sonra da bebeğe antiretroviral tedavi başlanarak hasta yakın izlemeye alınıyor.

Prof. Dr. Ayşe sesin Kocagöz

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Diyafram

Diyafram, spermlerin rahme girmesini engelleyen bir doğum kontrol (kontraseptif) yöntemidir. Diyafram, serviksi kaplayan esnek kenara sahip küçük, tekrar kullanılabilir kauçuk veya silikon bir başlıktır.
Read More

Kadın Kondomu

Kadın kondomu spermlerin rahme girmesinde bariyer görevi gören bir doğum kontrol (kontraseptif) aletidir. Bu kondom, her iki ucunda halka olan, yumuşak, gevşek bir torba biçimindedir. Halkanın biri kondomun yerinde kalması için vajina içine takılır.
Total
0
Share