Kadın Kondomu

Kadın kondomu spermlerin rahme girmesinde bariyer görevi gören bir doğum kontrol (kontraseptif) aletidir. Bu kondom, her iki ucunda halka olan, yumuşak, gevşek bir torba biçimindedir. Halkanın biri kondomun yerinde kalması için vajina içine takılır.

Halkanın biri kondomun yerinde kalması için vajina içine takılır. Diğer uçtaki halka ise vajinanın dışında bırakılır.

Amerika’da sadece FC1 ve onun replasmanı olan FC2 Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayına sahiptir. FC1 kondom plastikten (poliüretan) yapılır ve artık üretilmemektedir. FC2 kadın kondomu ise sentetik lateksten yapılmıştır ve silikon bazı bir kayganlaştırıcı ile önceden yağlanmıştır.

Neden yapılır

Kadın kondomu hamileliği engellemeye yardımcı olur. Birtakım faydalara sahiptir:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlar -muhtelemen erkek kondomuna oranla daha iyi koruma sağlamaktadır çünkü kadın kondomu kısmi olarak kaplar.
  • Reçetesiz olarak satın alınabilir ve özel bir ayarlamaya gerek yoktur.
  • Seksten saatler önce takılabilir.
  • Nadir olarak alerjik reaksiyonlara yol açar ve minimum derecede yan etki riskine sahiptir.
  • Partnerin iş birliği veya erekte bir penis gerektirmez.

Erkek kondomlarının yapımında kullanılan lateksin aksine; poliüretan ve sentetik lateksten üretilen kadın kondomları nemlilik veya sıcaklık değişiminden etkilenmez. Ayrıca bazı kadınlarda kondomun dış halkası klitorisi uyarır.

Bunlara rağmen kadın kondomu herkes için uygun değildir. Şu durumlarda diğer doğum kontrol yöntemlerini denemek isteyebilirsiniz:

  • Poliüretan veya sentetik latekse karşı alerjiniz varsa
  • Yüksek hamilelik riskiniz varsa -30 yaşının altındaysanız, bir haftada 3 veya 4 kez seks yapıyorsanız, daha önce vajinal bariyer yöntemlerinin kontraseptiflerinde başarısız olmuşsanız veya kadın kondomunu düzenli bir şekilde kullanmanız muhtemel değilse
  • Kondomu takma yöntemi konusunda rahat değilseniz
  • Kondomun yerleşme, ayarlama veya yerinde kalmasını engelleyen vajinal anormalliklere sahipseniz diğer doğum kontrol yöntemlerine başvurmak isteyebilirsiniz.

Riskler

Genellikle kondomu her seks esnasında kullanmadıkları için her 100 kadından yaklaşık 21 tanesi kadın kondomu tipik kullanımının ilk yılında hamile kalmaktadır.

Kadın kondomlarının erkek kondomlarına kıyasla başarı oranı düşüktür. Kondom başarısızlığı cinsel yolla enfeksiyon bulaşması veya hamile kalma anlamına gelir. Kadın kondomu şu durumlarda koruma sağlamayabilir:

  • Kondom yırtılırsa
  • Vajinadan kayarsa
  • Penis, vajina ve kondomun dış kısmı arasına kayarsa
  • Kondomun dış halkası seks esnasında vajinanın içine doğru kayarsa.

Kadın kondomu aynı zamanda yerleştirme sırasında yanma hissi, kaşıntı veya kızarıklık gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Nasıl hazırlanılır

Kadın kondomu kullanmadan önce talimatları dikkatli bir şekilde okuyun. Kondomun son kullanma tarihi geçmiş veya küçük yırtık, delik gibi hasarlar varsa kondomu atın ve başka bir kondom edinin. Seks için ilk defa kullanmadan önce yerleştirme konusunda pratik yapın. Ayrıca ilk kullanım sırasında yerinden çıkmadığından emin olmak için kondoma dikkat edin.

Kadın kondomunu erkek kondomuyla aynı anda veya anal seks sırasında kullanmayın. Bir kadın kondomunu asla tekrar kullanmayın.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Kadın kondomunu kullanmak için:

  • Paketi dikkatli bir şekilde açın. Kondomu yırtabileceği için diş veya tırnaklarınızı kullanmayın.
  • Spermisid veya ek kayganlaştırıcı kullanın. En etkili hamilelikten korunma yolu olarak, vajinaya yerleştirmeden önce kondomun kapalı ucunun dış kısmına spermisid uygulayın. Ayrıca yerleşimini kolaylaştırmak ve seks sırasında sesi önlemek için kondoma su veya yağ bazlı kayganlaştırıcı uygulayabilirsiniz.
  • Kadın kondomunu yerleştirin. Kesenin kapalı ucundaki halkayı orta ve      baş parmağınızla sıktırın ve bir ped gibi vajinaya yerleştirin. İşaret parmağınızı kondomun içine yerleştirin ve halkayı gidebildiği kadar ileriye  ittirin. Kondomun bükülmemesini sağlayın. Dış halka, labyanın yaklaşık 1 inç (2.5 cm) ötesinde kalacak şekilde vajinanın dışında olduğundan emin olun. Kadın kondomunu seksten 8 saat kadar öncesinde yerleştirebilirsiniz.
  • Penisi, kadın kondomu içine girerken yönlendirin. Penisin vajina ve kondomun dış kısmı arasına kaymadığından emin olun. Seks sırasında kondomun dış halkasının vajina içine itilmediğinden emin olun.
  • Seksten sonra kondomu dikkatli bir şekilde çıkarın. Spermlerin kondomun içinde kalması için dış halkayı döndürün ve nazik bir şekilde vajinadan çıkarın. Kadın kondomunu -tuvalete değil- çöpe atın.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share