Buna da,çoğunlukla çiftlerden birinde varolan bir hastalık neden oluyor. Oysa erken tanı ve tedavi ile çocuk sahibi olmak imkansız değil.
PELVİK İNFLAMATUAR HASTALIĞI
Tüplerde tıkanıklık ya da adezyonlar (yapışıklıklar) olabiliyor. Tıkanıkların en önemli nedeni ise enfeksiyonlar. Bu duruma Pelvik İnflamatuar Hastalığı (Pelvic Inflamatory Disease-PID)deniyor. Hastalık,tüplerde yapışmayla ilerliyor. Çok ileri aşamalarda pelvisteki bütün organlar birbirine yapışabiliyor. Yumurtalıklarda da,yine enfeksiyona bağlı yapışıklıklar oluşabiliyor. Sonuçta pelvisin içindeki organlarda yapışıklık olduğu zaman rahat hareket etme de engellenmiş oluyor. Rahat hareketlilik engellendiği zaman da tüp görevini yapamıyor. Yumurtayı alamıyor veya döllenmiş olan embriyo,rahmin içine doğru ilerleyemiyor. Bu da kısırlık probleminin ortaya çıkmasına neden oluyor. Pelvik İnflamatuar hastalığının tanısı muayene,bazı testler,vajinal kültürler ve akıntı kültürleri ile konulabiliyor. Hastanın rahim ağzından kaynaklanan kötü kokulu,sarı-yeşil renkte bir akıntısı oluyor. Pelvik bölgede,kasıklarda,alt karın bölgesinde ağrı veya muayenede hassasiyet olabiliyor. Bu şikayetlerle gelen hastanın ilk 48 saat içinde tedavi edilmesi gerekiyor. İlk etapta ağrı,ateş,kusma ve bulantı olabiliyor. Tedavide ise,eğer apse oluşmuşsa antibiyotik veya gerektiğinde cerrahi uygulanabiliyor. Erken dönemde teşhis konulursa hastalık ilaçla tedavi edilebiliyor.
BAZI KANSER TÜRLERİ
Günümüzde ileri yaşta hamile kalma düşüncesi hakim olduğu için,30 yaşın üzerindeki hamileliklerin son 20 yılda yüzde 67 oranında artış gösterdiği biliniyor. Kanser de daha çok ileri yaştaki kişilerin hastalığı olduğu için sonuçta hem yumurtlama kusurlarına bağlı kısırlık daha çok ortaya çıkıyor hem de kansere yakalanma riski artıyor. Bu iki durum,birbirleriyle çakışabiliyor. Yani bir hasta,çocuğum olmuyor diye infertilite kliniğine başvurduğunda,o kişiye rahim kanseri tanısı da konabiliyor. Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre,dünya çapında 231 tane rahim kanseri tanısı konmuş ve fertilite koruyucu tedavi uygulanmış infertil hasta bulunuyor. Rahim kanserinde standart olan tedavi,rahmin ve yumurtalıkların alınması,lenf bezlerinin temizlenmesi şeklinde gerçekleşiyor. Fakat bu durumda rahmin alınması çok kolay değil. Çok erken evredeyse,rahim içine ve o bölgedeki kas dokusuna ya da miyometrium tabakasına ilerleme olmadıysa,evreleme cerrahisi yapılıyor;görüntüleme yöntemlerine başvuruluyor. Eğer herhangi bir sıçrama yoksa,bu hastalara alternatif bir tedavi sunulabiliyor. Hormonal tedavi,lokal olarak bir cerrahi girişim ya da hormonal spiraller takılabiliyor. Kanser tedavi edildiğinde,gebelik de oluşabiliyor.
Kısırlığa yol açan birçok kanser türü var. Ancak bazı kanser türleri ileri yaşlarda ortaya çıkıyor ve bu nedenle çiftler hastalık döneminden önce çocuk sahibi olduğu için üreme açısından etkilenmiyor. Örneğin meme kanserlerinin yüzde 10’u,40;bağırsak kanserlerinin de yaklaşık yüzde 5’i,45 yaşın altında görülüyor. Rahim kanserlerinin (endometrium kanserleri) yüzde 10-25’ine de 45 yaşın altında rastlanıyor.
Prof. Dr. Serkan Erkanlı