Cinsel Sağlık Hem Toplumsal Hem de Bireysel Öneme Sahip

Cinsellik, fiziksel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerin kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur.

”Cinsellik bacaklarımızın arasında değil kulaklarımızın arasındadır”
Kadınlar açısından cinsellik,deneyime bağlı olarak bazen hoş,keyifli,romantik,sıcak bir yakınlaşma,bazen bir zorunluluk dolayısıyla da çekince ve tiksinme kaynağı olarak yaşanır. Cinselliğin sağlıkla birlikte anılması ilk bakışta garip gelebilir. Ancak cinsel sağlıktan söz edebilmek için zorunluluk olarak yaşanmaması ön koşuldur. Kliniğe gelen kadın hastaların temel sorunlarının ya vajinismus ya da cinsel isteksizlik olması bu alanın kadınlar açısından ne denli sorunlu bir alan olduğuna işaret etmektedir. Oysa 20. yüzyılda yapılan bilimsel çalışmalar açıkça ortaya koymaktadır ki,cinsel sağlık hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından önemlidir.
Aslında cinsel sağlık,sağlıklı üremeden çok daha fazla bir şeydir. Zildberg’in çok güzel ifade ettiği gibi “Cinsellik bacaklarımızın arasında değil kulaklarımızın arasındadır.”İnsan davranışı ve cinselliği bedensel,psikolojik ve sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik denince ilk akla gelen iki kişinin sevişmesidir,oysa cinsellik çok boyutludur.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Cinsel Sağlık tanımı;“Cinsellik,fiziksel,duygusal,entelektüel ve sosyal yönlerin kişiliği,iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur. Herkesin cinsel bilgilere ulaşma ve cinsel ilişkiyi zevk için ya da üreme amacıyla yaşama hakkı vardır. Cinsel bir varlık olarak insanın sadece bedensel değil;duygusal,düşünsel ve toplumsal bütünlüğünü sağlayan,kişilik gelişimi,iletişim ve sevginin paylaşımını olumlu yönde zenginleştiren ve arttıran sağlıklılık halidir.”

Cinsel Sağlık Mutlu ve Zarar Görmeden Yaşamını Sürdürebilmektir
Cinsel sağlığın amacı sadece üreme ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla sınırlandırılmış tıbbi bakım ve danışmanlık değil,aynı zamanda kişilik,kişisel ilişkiler ve yaşamın güçlendirilmesidir. Cinsel sağlık bir kişinin cinsel yaşamını bir zorlama olmadan,mutlu ve zarar görmeden sürdürebilmesidir. İstenmeyen gebelikler,güç kullanma,şiddet ve ayrımcılık riskinden bağımsız olarak cinselliği yaşama halidir. Cinselliği karşılıklı saygıya dayalı,mutlu ve güvenli ilişkiler ağında yaşama,bireyleri zenginleştirir. Kısaca,kişi cinselliği istediği kişi ile ve istediği biçimde yaşamalıdır. İster ikisi de aynı cinsiyetten,ister farklı cinsiyetten olsun kişilerin cinsel alanı paylaşmaları en doğal insan hakkıdır. İsteyen kişi karşı cinsten bir partnerle,isteyen kişi kendi cinsinden bir partnerle ve sadece istediği zaman,baskı altında kalmadan sevişmeyi ya da sevişmemeyi seçebilir. Heteroseksüel (karşıt cinsel kişiler) karşı cinsten bir partner seçerken,homoseksüel lezbiyen kişiler kendi cinsinden partner seçer. İster karşıt cinsel,ister eşcinsel hiç kimse fiziksel,duygusal,ekonomik şiddet kullanılarak veya bunları kullanma ile tehdit ederek,zorla baskı ile cinsel ilişki kuramaz kurmamalıdır. Özgür seçimlere dayalı cinsel yakınlıklar cinsel sağlık için ön koşuldur.

Kaynak:CETAD

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Bebeğiniz Ek Gıdalara Ne Zaman Başlamalı?

Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 6. aydan sonra başlanır.Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.

Astım Hastaları Kortizon Kullanmaktan Korkuyor

Astım hastalarının hastalıkları konusunda çok iyi eğitilmeleri gerekir. Hastalığını iyi bilen bir astım hastası, hastalığını kontrol altına tutmada doktoru kadar kendisine faydalı olabilir.
Total
0
Share