Çocuğunuzdaki Tüm Hastalık Belirtilerini Önemseyin

Çocuğunuzda ortaya çıkan hastalık belirtileri ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Hangi aşamada hekime danışmak gerektiğini öğrenmelisiniz.
Ateşini 39 derecenin altına düşüremiyorsanız hemen doktora başvurun:
Çocuğunuzun ateşini soğuk uygulama (soğuk banyo,soğuk kompres) ve evinizde bulunan ateş düşürücülerle 39 derecenin altına düşüremiyorsanız ve bu şikayete;şiddetli kusma,aşırı öksürük,idrar yaparken yanma,şiddetli karın ağrısı,boğaz ve kulak ağrısı,boyun ağrısı ve iyi beslenmeme gibi sorunlar da eşlik ediyorsa,mutlaka doktorunuza başvurun. Saydığımız ek belirtiler olmamasına rağmen çocuğunuzun ateşi 2 günden fazla devam ediyorsa yine doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Gün içinde 3-5 kezden fazla kusuyorsa,dikkatli olun:
Bebekliğin ilk 1 yılında hafif derecede,ağızdan sızıntı şeklinde kusması doğal bir durum ve bu fizyolojik reflüye işaret eder. Ama bu dönemde şiddetli ve gün içinde 3-5 kezden daha sık tekrarlayan,kilo alınımını engelleyecek kadar kusmaları varsa,mide-bağırsak hastalıkları açısından doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Halk arasında mide üşütmesi denilen şey aslında mide ve bağırsakların virüs ya da bakterilerin etkisiyle enfeksiyona maruz kalması sonucu oluşuyor. Bu durum geçene dek kusmalar devam edebiliyor ve ishale çevrilebiliyor. Önemli olan,bu süreç geçene dek çocuğunuzun yeteri kadar sıvı aldığına emin olmanız. Günde 1-2 kez kusup ardından bir şeyler içirebiliyorsanız çocuğunuzda sıvı eksikliği olmaz,ama eğer çocuğunuz ardı ardına 3-5 kez kusup daha sonra hiçbir sıvı içemiyorsa doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
3 yaşından sonra tansiyon ve kan yağlarına batırın:
Çocukluk çağında yapılan tarama testleri yaşamsal önem taşıyor. Örneğin doğum sonrasında yapılan işitme testi doğuştan işitme kusurlarının erken tanı ve tedavisi için çok önemli. 1 aylıkken yapılan kalça ultrasonu taraması da doğumsal kalça çıkığı açısından erken teşhis olanağı sunması,çocuğunuzun ileriki döneminde sakat kalmamasını sağlıyor. Bir yaşına kadar 1 kez tam kan sayımı ve idrar analizlerinin yapılması,anemi ve idrar yolu enfeksiyonlarını taramak açısından önem taşıyor. İlk 1 yaşta göz hekimleri tarafından yapılan göz kayması-göz tembelliği muayenesi,ileride okul çağında geç tanı almaktan kaynaklanan görme kusurlarını önlüyor. İlk 5 yaşta gelişim testi yaptırmanız çocuğunuzun sinir sistemi gelişimini yakından takip etmek ve fark etmediğiniz ufak gelişim kusurlarının tanınmasını sağlıyor. 3 yaşından sonra tansiyon ve kan yağlarına baktırmanız da çocuğunuzun ilerde kalp ve damar hastalıklarından korunması için ilk basamağı oluşturuyor.

Dr. Yunus emre Mercan

Total
0
Shares
Related Posts

Fazla Yağlar ‘Out’ Bikini Vücudu ‘İn’

Vücutta deri katmanlarının altında cilt altı yağ tabakası vardır. Kilo sorunu olan insanlarda en çok yağ birikimi cilt altında oluşur. Bu bir zayıflatma tekniği değil, vücuda şekil kazandırmak için yapılan bir işlemdir.

Listeria enfeksiyonu nedir?

Bakteri toprakta, suda ve kanalizasyon sistemlerinde yaşar ve buradan da evcil ve vahşi hayvanlara, kuşlara, sineklere ve kabuklu deniz hayvanlarına geçer.
Total
0
Share