Çocuklarda Doğuştan Gelen 200 kalp hastalığı bulunduğunu biliyor musunuz?

Çocuklarda Kalp Hastalığı

Çocuklarda 200’den fazla doğuştan kalp hastalığı bulunuyor. Bu hastalıkların bazen birkaçının bir arada ortaya çıktığını belirler. Bu hastalıklara yönelik olarak çok çeşitli sayıda düzeltici işlemler,ameliyatlar veya yardımcı ameliyatlar yapılıyor. Çocukların yüzde 90’ı sağlıklarına kavuşuyor. Çocuk kalp hastalıklarında,hastaların üçte birinin yeni doğan döneminde yani doğumdan sonraki ilk bir ay içerisinde tedavi ve ameliyatlara ihtiyaç gösterir. Eğer bu dönem içinde gerekli tedaviler yapılamazsa bu çocukların büyük bir kısmı hayatlarını kaybedebilir. Bu nedenle çocuk kalp hastalıkları merkezlerinin yeni doğan döneminde gerekli tedaviyi ve ameliyatları yapabilmeleri şarttır. Kalpteki bazı delikler kapatılabilmekte,kapaklardaki ve damarlardaki darlıklar bu yolla açılabilmekte veya bazı hastalarda kapak yerleştirme işlemleri,kateter yoluyla yapılabilmektedir. Gerektiği takdirde ritm bozukluğuna yol açan kalpteki anormal ileti yolları yakılarak tedavi edilir.Çocuklarda koroner kalp damarlarına ait darlıklar ve bazı doğuştan gelen anomalilerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumda erişkinlerde olduğu gibi koroner by-pass ameliyatları gerekirse çok küçük bebeklerde de yapılabiliyor.

Transpozisyon:Tüm vücuda gitmesi gereken kan akciğerlere,akciğerlere gitmesi gereken kan da vücuda pompalanmaktadır. Bu durumda,damarların yeri değiştiriliyor.

Mavi çocuk hastalığı:Karıncıklar arasında delik,akciğere giden damarda darlık,vücuda giden ana atardamarın karıncıklardan ters olarak çıkması söz konusudur. Bunları tek seansta düzeltmek mümkün.

Kalp kapaklarında darlık ve yetersizlik:Düzeltici ameliyatlar yapılıyor. Ameliyatlarda başarı yüzde 90’dan fazla.

Prof. Dr. Cafer tayyar Sarıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share