Depresyon Erken Doğum Riskini İki Kat Arttırıyor

Yaygın ve önemli sorun olan depresyonun hamilelikte asla göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Solunum sıkıntısı,kalıcı görme veya işitme kaybı gibi bebekte çok ciddi tablolar oluşturabilen erken doğum yüzde 12 gibi yüksek bir oranda görülüyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin doğum olduğu düşünülürse,bu,yılda en az 100 bin annenin erken doğum yaptığı anlamına geliyor. Erken doğuma yol açan pek çok faktör var. Bunlardan biri de,modern çağın önemli ve yaygın sorunlarından biri olan depresyon. Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı,Perinatolog Doç. Dr. ibrahim Bildirici,hamilelik döneminde depresyonun mutlaka tedavi edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Yüzde 15’i Depresif

Depresyon modem dünyanın yaygın bir sorunu. Hamilelerin yüzde 15’inin de depresif olduğu kabul ediliyor. Bir grup araştırmacının 2009 yılında dünyada saygın üp dergilerinden biri olan Human Reproduction’da yayımladıkları çalışmalarında;depresyon açısından değerlendirdikleri 791 kadından,depresif bulguları olanların normal popülasyona göre 1.9 kat daha fazla erken doğum yaptıklarını ortaya koyduklarım belirttiler. Ayrıca depresyonun şiddeti arttıkça erken doğum riskinin buna ek olarak 2 kat daha fazlalaştığını ifade ettiler. Araştırma sonucunda;depresif bulguları olup erken doğum yapan kadınlarda aynı zamanda eğitim düzeyinin düşüklüğü,kısırlık öyküsü,şişmanlık ve stresli olaylara yaygınlık rastlandı.

Neden Artırdığı Bilinemiyor

Depresyonun erken doğum riskini hangi mekanizmayla artırdığı ise pek bilinmiyor. Araştırmacılar stresin,hormonlar,bağışıklık sistemi ve diğer faktörler üzerindeki etkileri nedeniyle erken doğuma yol açabileceğini belirtiyorlar. Diğer taraftan depresif hamileleri erken doğum riskine iten kötü beslenme ve daha sık sigara içimi gibi eşlik eden faktörleri de hafife almamak gerekiyor.

Bu Önlemler Tehlikeyi Önler

Erken doğumların yüzde 50’sinden fazlası hiçbir risk faktörü olmayan anne adaylarında ortaya çıkıyor. Bu nedenle erken doğumların tamamen ortadan kaldınlması pek mümkün gözükmese de riskler azaltılabiliyor. İşte alınabilecek önlemler:

– Hamilelik öncesinde danışmanlık alın

– İdeal kiloda hamile kalın

– Hamilelik takibini düzenli olarak yaptırın

– Ağız ve diş sağlığınızı koruyun

– Sigarayı bırakın

– Kafeinli içecekleri azaltın

– Günde en az 8 bardak su için

– Mümkünse günde 6 saatten fazla ayakta kalmayın,

– Ağır kaldırmaktan sakının

– Daha önce erken doğum öykünüz varsa riskli gebelikler uzmanına (perinatolog) başvurun

–  Genital sistem ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı önlem alın.

Erken doğan bebekleri bekleyen sorunlar neler?

– Solunum sıkıntısı

– Ölümcül olabilen respiratuar distres sendromu

– Kafa içi kanamalar

– Bağırsak problemleri

– Hayatı tehdit eden enfeksiyonlara yatkınlık

– Yenidoğan sarılığı

– Yeterince gelişmemiş organ ve organ sistemleri

– Artmış serebral palsı (spastisite) riski

– Uzun süre yoğun bakım gerekliliği

– İlerleyen dönemde öğrenme ve gelişimsel problemler.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Gebelik Takibi

Gebeliğin normal ve bebeğin sağlıklı gelişmesi,dolayısıyla sağlıklı kuşaklar için gebelik ve doğum öncesi takip çok önemlidir.

Hamilelik Döneminde Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi anneliğe adım attığınız bu yolculukta da çok önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için hamilelikte beslenme büyük önem taşır.
Read More

Hamilelerin Uyması Gereken 10 Yasak

International Hospital Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru Suiçmez, hem bebeğin hem anne adayının sağlığı için hamilelikte dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Total
0
Share