Diş Çekimi Öncesi ve Sonrası Bunlara Dikkat Edin!

Günümüzde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin diş hekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte, bazı durumlarda, hasta sağlığını koruma amacıyla diş çekimine başvurulmaktadır.

Günümüzde,bilimsel ve teknolojik ilerlemenin diş hekimliği bilimine katkıları sayesinde,öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte,bazı durumlarda,hasta sağlığını koruma amacıyla diş çekimine başvurulmaktadır. Özellikle koruyucu tedavi yöntemlerine cevap vermeyen,çürük ve enfeksiyon (iltihap) gibi neden lerden dolayı dolgu veya kanal tedavisi uygulamalarıyla kurtarılamayan dişlerin son çare olarak ağızdan uzaklaştırılır.


Diş Çekimi Öncesi

•Eğer genel bir hastalığınız varsa (kalp şeker,yüksek tansiyon gibi) hekiminiz sormasa dahi rahatsızlığınızı ya da kullanıyorsanız kullandığınız ilaçlan mutlaka hekiminize bildirmeniz gerekir. Ayrıca gebe olan ve gebe kalmayı planlayan kadınların da hekimlerini bu konuda uyarmaları gerekmektedir.

•Diş çekiminden önce dişlerinizi ûrçalamalı ve ağzınızı antiseptik (mikrop öldürücü ) bir gargara ile çalkalamalısınız. Çekim sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları oldukça aza indirecektir.

Diş Çekimi Sonrası

•Ağzınızı en az yarım saat süreyle çalkalamayınız. Ağzın çalkalanması çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engeller ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olur.

•Diş çekimi sonrası diş hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kaıkıca ısınn ve normal yutkunmayın. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabilir.

•Diş çekimi sonrasında sızıntı şeklinde kanamanız olacaktır. Bu kanama 6-24 saat arasında bir süre devam edebilir. Kanın tükürüğünüzü boyama özelliği çok fazladır. Bu nedenle kanamanızın çok olduğunu düşünüp paniğe kapılabilirsiniz,sakin olun. Eğer endişelenirseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.

•Diş çekimi sonrasında ağrı olabilir. Aspirin dışında hekiminizin önereceği herhangi bir ağrı kesici alabilirsiniz. Özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek değerine ulaşabilir. Bu normal bir durumdur meraklanmayın.

Dt. Beyhan Kasapoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Özkan Uğur Kanser Tanısı Aldı

Türk pop müziğinin en önemli gruplarından MFÖ’nün sevilen üyesi Özkan Uğur, kanser tanısı aldı. İki ay önce lenf kanseri teşhisi konan Uğur’un 10 gün içinde kemoterapi tedavisine başlayacağı öğrenildi.

Süt ve Süt Grubu

Pastörize şişe sütün kapağı açılmamış, imal tarihi ile satın alındığı gün aynı veya çok yakın olmalı. Dayanıklı karton kutulardaki süt v.b. İçecek ...
Total
0
Share