Dış Gebelikle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Dış gebelik nedir, ne zaman fark edilir, başlıca belirtileri nelerdir, tekrarlama olasılığı ne kadar fazla, anne açısından tehlikeli mi, tedavisi var mı, varsa nasıl yapılıyor?

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cem Oncüloğlu, dış gebelik hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:

Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide üç yöntem vardır. Hangi tedavi yönteminin seçileceğinde hastanın genel durumu,BetaHCG düzeyi ve dış gebeliğin ultrason boyutları gibi faktörler dikkate alarak karar verilir.

İlaç Tedavisi:

Karın içi aktif kanama yoksa ve erken evre dış gebeliklerde kullanılabilir,özellikle çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda “methotreksat” denilen aslında bazı kanser olgularında kullanılan bir ilaç kullanılır ki,bu ilaç dış gebelik tedavisinde oldukça başarılıdır. Olgu iyi seçiliyse yüzde 80-Öb başarı sağlanır,kalan yüzde 15-20 olguda cerrahi uygulama yapılır. Methotreksat tedavisi alan hastalarda Beta-HCG takibi gereklidir. Sonuç sıfıra düşene kadar izlem devam etmelidir. Bu süre 35-40 günü bulabilir. Medikal tedavi,tüplere daha az hasar verir ve doğurganlığı koruyucu etkisi yüksektir.

Cerrahi Tedavi:

Dünyada iki yöntem var:

Birincisinde dış gebelik geçirmiş tüpün tamamının alınması (salpenjektomi ),özellikle de tüp parçalandığında bu yöntem tercih ediliyor.

İkincisinde ise,tüp nasar görmediyse korunarak sadece dış gebelik materyali alınır (salpingostomi). Bu cerrahi yöntemler son yıllarda neredeyse tamamen laparoskopik cerrahi ile yapılır.

Bekleme Tedavisi:

Dış gebelik olgularının bir kısmı kendi kendine yok olabilir. Uygun hastalarda,acil durumlar hakkında çok iyi bilgilendirme yapılarak bekleme tedavisi yapılabilir. Ancak bu hastalarda BetaHCG testleri yapılarak sonuçlarının yakın izlenmesi gerekir.

Tedavi sonrası hastaların takibi nasıl yapılıyor?

Dış gebelik hikayesi olan hastaların,tekrarlama riskinden dolayı bir daha gebe kalırlarsa hemen doktora başvurmaları gerekiyor.

Ayrıca BetaHCG ve ultrason takiplerinin de titizlikle yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önem taşıyor.

Rahim içi gebeliklerde olduğu gibi,dış gebelikte de eşler arasında kan uyuşmazlığı varsa daha sonraki gebeliklerde oluşacak bebeği korumak amacı ile kan uyuşmazlığı iğnesi mutlaka yapılmalıdır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Vajinal akınıtı ve koku

Basit bir vajinal enfeksiyon olarak başlayan olay, rahim boynu, rahim ve tüplere dek ilerleyerek sonunda infertiliteye kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir.
Read More

Endometriyal Ablasyon Nedir?

Endometriyal ablasyonunda menstrual akışın azaltılması amacıyla rahmin endometriyum kısmı yok edilir. Bazı kadınlarda menstrual akış tamamen durabilir. Endometriyal ablasyon için insizyon gerekmez. Doktor, serviks yoluyla ince aletleri yerleştirir.
Read More

Menopoz Tedavisinde Hormon Terapisi

Hormon terapisi bir zamanlar menopozal semptomları tedavi etmek ve uzun vadede sağlığı korumak amacıyla rutin olarak uygulanıyordu. Daha sonra büyük klinik araştırmaları sağlık risklerini ortaya koydu. Bu sizin için ne anlama geliyor?
Total
0
Share