Diyabetlilerde Depresyon Riski

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklan Uzmanı Dr. Rüştü Sezer diyabetlilerde depresyon riskine dikkat çekti.

Yaşamı genellikle yolunda giden bir kimse,birdenbire şeker hastalığı tanısı ile karşılaşınca psikolojik olarak ciddi bir şekilde etkilenir. Hastalık ömür boyu süren,kısıtlayıcı,ciddi problemler yaratabilen kronik bir hastalıktır. Yaşamın sonuna dek sürdürülmesi gereken birtakım önlemler ve tedavilerle içice olması gerektiğini öğrenir. "Niye ben?"sorusunu kendisine sorar durur.

Kendini sağlıksız ve moralsiz hissettiğinde hayata isyan etme,kendi kendini ve çevresindekileri kandırma genellikle karşılaşılan durumlardır. Böyle durumlarda çevrenin hastaya desteği çok önem kazanır. Çoğu zaman bu yeterli olmaz,uzman desteği de gerekir.
Diyabet hastalarının çoğunluğu hayatlarının bir döneminde depresyon tedavisi alırlar.

CİDDİ SORUNLAR İLE KARŞILAŞILIR MI?
Diyabetin başta kalp damar,göz,böbrek ve sinirler üzerine olmak üzere vücutta yaygın önemli olumsuz etkileri yani komplikasyonları vardır. Kan şekeri ne kadar kontrolsüz ve yüksek kalırsa bu komplikasyonlar o kadar hızla gelişir ve ağır seyreder.

Ancak şu tip yakınmalar sık duyulur:"Komşumun 15 yıldır diyabeti var,şekerine hiç dikkat etmiyor. Ben bu kadar özen gösteriyorum. Ama onun kalp ve böbrek sorunları benimkinden hafif."Her hastanın komplikasyonlara yatkınlığı birbirinden farklı olmaktadır.

Bunun da zemininde genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ama asıl olan şudur:Birey komplikasyonlara yatkınlığı nasıl olursa olsun daha iyi Insülin bağımlılık yapar mı?

Halk arasında insülin bağımlılık yapar kaygısı vardır ve bu gerçek değildir. Tip 2 diyabet tedavisinde insülin ihtiyaç olduğu için verilir. Daha nadir görülen Tip 1 diyabet ise tedavisi farklı bir hastalık olup başlangıçtan itibaren insülinden başka tedavisi yoktur. Bu yüzden bu tip diyabete "Insüline bağımlı Diyabet"adı verilir.

SİGARA DİYABETTE NE KADAR ETKİLİDİR?
însülin direnci ve diyabet damar sertliği sürecini hızlandırarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar.
Diğer taraftan tek basma sigara da damar sertliğini artırarak kalp damar hastalığı riskini artırır.
Diyabeti olan hastanın sigara içiyor olması sigaranın olumsuz etkisini diyabeti olmayan hastalara göre daha hızlı göstereceği anlamına gelmektedir.

PANKREAS TRANSPLANTASYONU
Tip 1 diyabette Pankreas hücrelerinin harap olması sonucu insülin salgılanamaz. Bu tip diyabetin tedavisi için insülin üreten pankreas hücrelerinin sağlam dokulardan nakli ve yakın zamanlarda kök hücrelerden bu tip hücrelerin geliştirilmesi önemli bir umut kaynağı olmuştur. Bu yöntemlerden biri olan kadavradan pankreas nakli halen uygulanmaktadır. Ancak zor bir yöntem olup nakledilen pankreasın tutması zordur.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

İshalin Evde Tedavisi Mümkün mü?

Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta günlük dışkılama sayısının ve kusmanın 5-6'dan çok olması , 38 ve üzeri ateş , çocuğun halsizleşmeye başlaması ve ağızdan beslenmenin giderek azaldığı durumlarda hızla doktora başvurması gerektiğidir.
Total
0
Share