Bu şekilde diz ekleminin hasarlı kısmına verilen vücut ağırlığı değiştirilmiş olur.
Diz osteotomisi çoğunlukla tam diz replasmanı için çok küçük yaşta olan kişilerde uygulanır. Tam diz replasmanı 70 yaş üzerindeki kişilere oranla 55 yaş altı kişilerde çok daha çabuk yıpranır. Diz osteotomisi geçiren çoğu kişi zamanla tam diz replasmanına ihtiyaç duyar. Bu prosedüre genellikle diz osteomisinden 10-15 yıl sonra gerek duyulur.
Neden yapılır
Pürüzsüz kıkırdak sağlıklı bir dizdeki kemik uçlarının birbirine karşı sorunsuz hareket etmesini sağlar. Osteoartritte bu kıkırdak hasar görür, yıpranır ve pürüzlü bir yüzey meydana getirir.
Uyluk kemiğinin alt kısmı (femur), kaval kemiğinin daha düz olan üst yüzeyine karşı hareket eden iki adet topuza sahiptir. Artrit hasarı sadece bir topuzu etkilerse dizin iç ve dış kısımlara doğru bükülmesine yol açarak dizi dengesiz bir hale getirir. Kaval kemiğinin üst kısmına veya uyluk kemiğinin alt kısmına kemik eklemek veya çıkarmak dizin bükülmesini düzelterek vücut ağırlığının diz ekleminin hasar görmeyen kısmına verilmesine yardımcı olabilir.
Riskler
Diz osteotomisi riskleri:
- Kemik veya çevresindeki yumuşak dokularda enfeksiyon
- Kemik kısımlarının bağlanamaması
- Diz çevresindeki sinir ve kan damarlarının yaralanması
Nasıl hazırlanılır
Ameliyat öncesinde cerrah röntgen çeker ve osteotominin uygunluğuna ve bozukluğun ne derece düzeltilebileceğini belirler. Anestezi uygulanacağı için prosedür öncesinde yeme ve içmeden kaçınmalısınız. Günlük olarak ilaç kullanıyorsanız ameliyat sabahında ilaçları alıp almamanız gerektiğini cerrahınıza sorun.
Karşılaşabileceğiniz durumlar
Prosedür sırasında
Anestezi etki gösterdikten sonra cerrah yeni bir biçim vermek için kemik bölgesinde insizyon meydana getirir. Dizdeki artrit hasarının lokasyon ve şiddetine göre cerrah kaval veya uyluk kemiğini de dahil edebilir. Diz osteotomisinin en yaygın formu kaval kemiğinde uygulanır. Diz osteotomisinin en basit türünde cerrah bir kemik alır. Kemiğin kesilen uçları metal bir maddeyle bir araya getirilir ve yerine sabitlenir. Bir diğer seçenek ise kaval veya uyluk kemiğini keserek hastanın pelvisi veya kemik bankasından sağlanan bir kemik yerleştirmektir. Metal madde kemik kısımlarının sağlam bir şekilde bir arada tutulmasını sağlar.
Prosedür sonrasında
Ameliyatın kompleksliğine ve iyileşme hızına bağlı olarak bir veya iki gece hastanede kalabilirsiniz. Kemiğin düzgün bir şekilde iyileşmesi için yaklaşık iki ay koltuk değneği kullanmanız gerekir. Rehabilitasyon 6 ay sürebilir ve aşağıdaki egzersizleri içerir:
- Uyluk kaslarını (kuadriseps) güçlendirmek
- Dizin hareket açıklığını artırmak
- Dengeyi iyileştirmek
Genellikle kemiğin iyileşme sürecinde ek destek sağlaması için atel kullanılır.
Sonuçlar
Çoğu durumda diz osteotomisi artrit ağrısını azaltır ve tam diz replasmanı gerekliliğini 10-15 yıl erteler.
Sağlık Editörü