Erkeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar: Hidrosel

Halk arasında “su fıtığı” olarak da bilinen hidrosel, testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının (skrotum) şişmesi durumudur.

Testisi saran kılıfta(skrotum) sıvı toplanmasıyla oluşan hidrosel,normal olarak kılıfta sadece testisi kayganlaştırması için gereken sıvının artmasıyla fark ediliyor. Vücudun çok fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesi bu belirtilerin sebepleri arasında yer alıyor.

Yeni doğmuş bebeklerde yaygın olarak görülür. Anne karnında bebeğin oluşumu esnasında karın bölgesinden torbalarına doğru bir kanal uzanır ve bu kanalda ilerleyen testisler torbalara doğru indikten sonra bu kanalın karın ile bağlantısı kesilir. Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz. Açıklık küçük ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek torbalarda ve testis çevresinde şişliğe neden olur.

Hidrosel zararsız bir durum olarak kabul edilir. Çocuk için kendisi bir tehlike yaratmaz. Ancak olayın nedeni olan açık prosessus vaginalis giderek genişleyip,karın içi organların sığabileceği hale gelince,hastalık kasık fıtığına dönüşmüş olur. Fıtık boğulması olarak anılan,karın içi organların kese içinde sıkışması durumu,organların ilk kez dışarı çıktıklarında bile gelişebilir.

Hidroseller normal olarak doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sebeple 2-3 yaşından önce ameliyata gerek görülmez.

Ayrıca torbalara uygulanan travma,testis ve epididim iltihapları sonucuda hidrosel oluşabilir. Bu tipi erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda görülür.

Belirtiler:

Her yaş grundan erkeklerde görülebilecek olan hidrosel,yumuşak ve genellikle ağrısız şişkinlikle fark ediliyor. Kitleler tek veya her iki testiste de görülebiliyor.

Tedavi yöntemleri:

Oluşan sıvı bir iğneyle çekilerek rahatsızlık giderilse de,bu yeniden birikme riskini ortadan kaldırmıyor. Hidroselde en iyi sonuç alınan tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share