Fazla Hijyen Alerji Olmamıza Neden Oluyor

Steril yaşam koşullarında alerjik hastalıkların sıklığı artıyor.

Alerji ve hijyen teorisi:

Bağışıklık sistemimizin iki kolu var,THl ve TH2. TH2 alerjik hastalıklardan sorumludur. Mikrobik ve viral enfeksiyonlarda bağışıklık sistemimizin THl kolu aktif oluyor ve bir tepki olarak TH2 kısmı baskılanıyor. Steril yaşam koşullarında THl aktif olmadığı için,TH2 faaliyeti daha aktif ve belirgin olup,alerjik hastalıkların sıklığı artıyor. Yani aşırı steril ve hijyenik koşullarda yaşayan bireylerde,yeteri kadar mikroplara maruz kalmadıkları için,bağışıklık sistemleri mikroplarla uğraşıp meşgul olmak yerine,zararsız alerjenlere (polen gibi) saldırıp ve alerjik hastalıklar başlıyor. Bu teoriyi temel alarak,yeni tedavi yöntemleri olarak simbiotik bakteri ve parazitlere maruziyet geliştirilmektedir.

  • Gelişmiş ülkelerde alerji oranı fazladır.
  • Antibakteriyal ürünleri kullanan bireylerde astım riski fazladır.
  • Sezaryen ile doğanlarda,normal doğanlara kıyasla,alerjik hastalıklar daha sıktır.
  • Sanayileşmiş ülkelerde,tarım daha yaygın olan ülkelere göre alerji daha fazladır.
  • Şehirlerde alerji oranı köylere göre daha fazladır.

Anafîlaksi:Anafilaksi alerjinin en şiddetli formudur. Solunum sistemi ve dolaşım sistemi aynı anda etkilenir.Anaflakside cilt ve sindirim sistemi bulguları gözlenebilir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.

Risk faktörleri:Yumurta alerjisi:yumurta akı alerjisi,sarısından daha sıktır. 5 ya-‘ şmda başlar. Her 50 çocuktan birinde görülür. Laktoz intoleransı,süt alerjisi değildir. Lateks alerjisi hem solunum yolu ile hem de direk temas yolu ile (eldiven) alerjiye sebep olabilir. Lateks ile muz,kivi,kestane ve avakadonun çapraz etkileşimi sonucunda alerji gelişebilir.

Alerjik anne babaların çocuklarının alerjik olma olasılığı yüksektir.

Alerji genetik temele dayanır. Alerjik ebeveynin ileride alerjik çocukları olma olasılığı fazladır.

Ebeveynin alerjisi ile çocuğun alerjisi aynı şeye karşı olmayabilir. Örneğin babanm yer fıstığına alerjisi varsa çocuğun saman nezlesine alerjisi olabilir. IgE. seviyesi çocukluk döneminde yükselip,genelde 10-30 yaşlarında giderek azalır. Erkeklerde alerji riski kızlara göre daha fazladır. Yaş ilerledikçe iki cinsiyet arasmdaki fark oranı azalıyor.

Dr. Arda Eminzade

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share