Gebelikte Uçak Yolculuğu

Pek çok hamile için, hamileliğin 36. haftasına kadar uçak yolculuğu güvenlidir. Hamilelik ile ilgili rahatsızlığı olmayan bayanlar, uçak yolculuğunun temel kurallarına uymaları kaydıyla rahatlıkla uçakla yolculuk yapabilirler.

Birçok havayolu şirketi içhatlarda gebeliğin 36. haftasına kadar,dış hatlarda ise gebeliğin 35. haftasına kadar hamilelerin uçak yolculuğu yapmasına izin vermektedir.

Genel olarak uçak yolculuğu hamileler için güvenli olmasına karşın bazı durumlarda uçak yolculuğundan kaçınmak gerekir. Hamileliğin herhangi bir döneminde medikal veya hamilelik ile ilgili bir problemi olan hamile bayanların uçak yolculuğu yapmasına izin verilmez. Örneğin hipertansiyon,kontrol edilememiş şeker hastalığı veya orak hücreli anemi gibi durumlarda yolculuk esnasında acil durumla karşılaşmak mümkündür. Diğer yandan hamilelik ile ilgili bir problem,erken doğum başlaması,suların erken gelmesi veya plasenta (çocuğu eşi) ile ilgili problemlerde de uçak yolculuğuna izin verilmez.

Uçuş sırasındaki kabin içi basınç değişiklikleri gibi bazı durumlarda hamilelerde nabız artabilir,tansiyon yükselebilir,nefes almada güçlük olabilir. Bu nedenlerden dolayı tüm hamilelerin uçak yolculuğu öncesi doktor kontrolünden geçmesi gerekir.

 

Yolculuk için dikkat edilmesi gereken önemli konular ise şunlardır:

 

  • Tüm uzun uçak yolculuklarında herkesi ilgilendiren kanın pıhtılaşması (Venöz tromboz) ile ilgili problem hamileler içinde ayrı bir sorundur. Özellikle hamileler bu riski azaltmak için tedbir almalılardır. Yolculuk öncesi hamilelik için olan varis çorabının giyilmesi,yolculuk sırasında özellikle bacakların periodik olarak hareket ettirilmesi kan dolaşımını sağlayacağı için önerilen yöntemlerdir.
  • Hamileler uçak yolculuğu rahat geçirmeleri için,uçuş öncesi gazlı içecek ve yiyeceklerden kaçınmaları gerekir.
  • Uçuş sırasında hava-türbülansı önceden tahmin edilemeyeceği ve travma yapma olasılığı olduğu için hamilelerin uçuş süresince kemerlerini bağlı tutmalarıda önerilmektedir.

Doç. Dr. Hüsnü Görgen

Total
0
Shares
Related Posts

Annenin Depresyonu Bebeği Etkliler mi?

Bir bebek sahibi olmak şüphesiz hayatın en heyecan verici aşamalarından biridir. Çiftin birlikteliklerinin meyvesi olarak aileye yeni bir renk getirecek olan bebeği beklerken,anne adaylarının zihninde birçok soru canlanır.

Fetal Kan Örneği Alımı Nedir?

Aynı zamanda perkütanöz umbilikal kan incelemesi olarak bilinen fetal kan örneği alımı, test amacıyla bebeğin göbek bağından kan örneği alınan özel bir doğum öncesi testidir.

Dış Gebelik

Her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur.
Total
0
Share