Giysileriniz Cildinize Düşman mı?

Kullandığımız aksesuarlara, giydiğimiz kıyafetlere karşı cildimiz alerjik reaksiyonlar gösterebilir. peki bu durumlarda neler yapılabilir. Dr. Ahmet Günay anlatıyor.

Giysilerin sağlığımız üzerine etkileri deyince aklımıza öncelikle cildimiz gelmelidir. Çünkü giysilerle direkt temas eden organımız cildimizdir. Burada öncelikle kontakt (temas) allerjilerinden bahsetmeliyiz. Tabii ki sentetik kumaşlardan üretilen giysilerde çok fazla oranda görülen bu tür dermatitlere az da olsa pamuklu veya yün giysileri kullananlarda da görülebilir.

Bunun nedeni:
Sentetik maddelere genellikle allerjik reaksiyon gösteren cildimizin,bazı özel durumlarda tüm allerjilere açık bulunmasıdır.

Deterjanlar iyi durulanmalı!

Giysilere bağlı kontakt dermatitlerin belirtileri arasında;kaşıntı,kabarcıklar,pullanma,kızarıklık sayılabilir. Bu belirtilere daha çok allerjen parçanın temas ettiği yerlerde görülmekle birlikte,vücudun heryerinde rastlanabilir. Bu tür allerjik reaksiyonlarda,sadece giysinin yapıldığı materyali sorumlu tutmak yanlıştır. Giysiler yıkandıktan sonra iyi durulanmazsa deterjanlı kalabilir. Bu durumda giysi kullanıldığında aynı belirtiler fazlasıyla görülür.

Aksesuar karşı gelişen alerjilerde ne yapılmalıdır?
Bir diğer kontakt dermatite yol açan durumsa giysilerde kullanılan;astar,sütyen veya kemer tokası,düğme gibi aksesuarların sentetik materyaller veya metalden yapılmasıdır. Tüm bu allerjik durumların tedavisinde genel allerji tedavisi prensipleri geçerlidir. Antihistaminik ilaçlar,kortizon veya tıbbi nemlendiricili kremler tedavide kullanıldığında yüz güldürücü sonuçlar alınır. Belirtilerin tekrarlanmaması için,bu tür giysi ve aksesuarların kullanılmaması yeterlidir. Yinede kullanılması isteniyorsa,sentetik materyallere allerji olup olmadığının anlaşılması için uygulanan patch ve prick testlerle,allerji testleri uygulanabilir.

Pamuklu iç çamaşır tercih edilmeli
Sentetik çorap ve çamaşır kullanıldığında,ayaklar ve diğer vücut bölgelerinde terlemeye bağlı mantar üremesine uygun ortamlar oluşur ve bu bölgelerde mantar enfeksiyonları kolayca ortaya çıkar. Kaşıntı,renk değişikliği,nemle kendini gösteren bu durumlarda,pamuklu giysilerin tercih edilmesi,sık çorap ve çamaşır değiştirilmesi ve yüksek derecelerde yıkanması gerekir.

Son olarak da dar giysilerin cilde etkisinden sözetmek istiyorum. Balıkçı yaka kazaklar,dar çorap ve çamaşırlar,"follikülit"dediğimiz kıl kökü bozulmaları ve devamında iltihaplanmalarına sebeb olabilirler. Bu tür giysilerin giyilmemesi,cilt sağlığı için önerilerimdendir.

Dr. Ahmet Günay

Total
0
Shares
Related Posts

Kolesterol Nedir?

Kolesterol yaşamın sürdürülebilinmesi için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Vücudumuzda gerçekleşen birçok yaşamsal faliyetin ...

Down Sendromluların Başka Sağlık Sorunları da Var mı ?

Down sendromlu çocuklarda çeşitli sağlık sorunları görülüyor. Büyük çoğunluğunda doğuştan ya da sonradan kalple ilgili hastalıklar gelişiyor. Çocuk büyüdükçe görme, işitme, hormonlar, eklemler ya da dişleriyle ilgili rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor.
Total
0
Share