Glokomun Teşhis Edilmesi

Bugünkü tekniklerle göz içi basıncı nasıl ölçülüyor?

Glokomun tespiti düzenli göz kontrolları sırasında yapılan göz içi basıncı ölçümlerinde olur. Bugünkü tekniklerle artık göze hiç dokunulmadan göz içi basıncı ölçülebilmektedir. Havalı tonometre denilen alet yardımı ile yapılan ölçümler hastaların çok büyük bir kısmında doğru bir şekilde göz içi basınç değerlerini vermektedir. Şüpheli durumlarda,göz uyuşturularak,göze temas eden bazı tekniklerle daha kesin ölçüm türleri de kullanılabilir.

Göz içi basıncının normal değerlerin üzerinde olması tek başına glokom hastalığı anlamına gelmediği gibi,tamamen normal ölçülen değerler de her hasta için sağlıklı göz anlamına gelmeyebilir. Göz hekimi görme sinirini muayene etmeli ve gerekirse "görme alanı,görme siniri ve sinir lifleri"analizini yaptırmalıdır.
Glokom hastalığı tespit edildikten sonra tedavi hiç gecikmeden başlamalıdır.

Genellikle ilk seçilen tedavi ilaç tedavisidir. Glokom tedavisinde göz damlaları kullanılır. Bu damlalar ya sıvının gözden dışarı atılmasını kolaylaştırır ya da göz içi sıvısının yapımını azaltır. Tedavide amaç oluşan sıvı ile atılan sıvı arasındaki dengeyi sağlamaktır.

Bir tek damla türü ile başarı sağlanamayan durumlarda kombine tedaviler uygulanabilir.
Damla tedavisi primer açık açılı glokom hastalarının büyük bir kısmında başarı sağlar ve uzun yıllar göziçi basıncını dengede tutar.

Damlaların etkisi kullanıldığı sürecedir ve kesildiği zaman basınç tekrar yükselir. Damla veya herhangi bir ilaç ile glokom hastalarında kalıcı iyileşme sağlanamaz. İlaç tedavisine başlamış bir glokom hastası ilaçlarını ömür boyu kullanacağını bilmelidir. İlaç tedavisinin devam edilemeyeceği durumlarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Glokomda ilaç tedavisi dışında lazer ve cerrahi tedavi olanağı da vardır.
Lazer tedavisinde trabeküller üzerine yapılan lazer atışları ile bu ağ yapısının büzülerek aradaki boşlukların genişletilmesi hedeflenir. Genişleyen boşluklardan göz içi sıvısı daha rahat dışarı akarak gözün içindeki basıncı azaltır.

Lazer ağrısız ve etkili bir yöntemdir. Çok yüksek olmayan göz içi basınçlarında çok etkilidir ve belli bir süre ilaç kullanmadan glokomu kontrol altına alabilir.

Hangi tür tedavinin uygulanması gerektiği göz hekimi tarafından kararlaştırılır. Hastanın ilaç kullanıp kullanamayacağı,yaşadığı yerin şartları,tedaviyi uygulayıp uygulayamayacağı,göz içi basıncının değerleri ve tabi glokomun tipi tedavi türünü belirlemede önemlidir.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share