Yüksek GI besinler erken mi yaşlandırıyor?

İnsülin direnci oluşmuşsa EVET

Bu besinler kan şekerini hızla yükselttiği için,pankreastan insülin üretimini çoğaltmakta,kan kolesterol ve trigliserit seviyelerini artırmaktadır. Uzun süreli insülin yüksekliği bir süre sonra İnsülin direncine neden olabilmektedir.Besinlerle alınan glikozun yani şekerin hücrelere girip enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi hücrenin insüline doğru yanıt vermesi ile mümkündür.Eğer insülin glukozu hücreye sokamıyor,insüline hücre ve dokular yanıt vermiyorsa bir insülin cevapsızlığı,insülin direnci mevcuttur. Bu durumda hücreye giremeyen glikoz,kanda birikir ve birçok yanlış ve zararlı biyokimyasal süreç başlar. Neticesi hücre ve dokuların,organların hızla yaşlanmasıdır. En güzel beslenme tedavisi ise vücuda insülini en minumum düzeyde salgılatacak besinleri seçmekten geçer.Bunlarda düşük glisemik indeksli besinlerdir.

İnsülin direnci vücutta yağlanmayı artırarak kilo almaya neden olduğu gibi;aynı zamanda vücudumuzdaki fazla yağlar da insulin direncini oluşturur ve artırır. Bu nedenle obez bireylerde diyabet riski daha yüksektir.Yani insulin direnci şişmanlamaya hem bir neden hem de şişmanlığın bir sonucudur.

Eğer kilo vermekte güçlük çekiyorsanız ve özellikle karın ve bel çevresinde ( abdominal) yağlanmanız fazlaysa insülin direnciniz olabilir.Bu durumda tedaviniz hem hekiminiz hem de diyetisyeninizden oluşan bir ekip işidir.

Beslenmenizde öncelikle düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmeli ve sık aralıklarla uygun ve yeterli oranda besin almaya dikkat etmelisiniz. Aldığınız karbonhidrat miktarı her öğün için sizin metabolizmanıza uygun miktarda planlanmalıdır. Ara öğünlerinizde de kompleks karbonhidrat içeren besinlere sizin için uygun oranda yer vermelisiniz.

Dyt. Oya Yüksek

Total
0
Shares
Related Posts

Kalın Enseli Olmak, Uykuda Ölüm Nedeni mi?

Uykuda 10 saniyeden fazla nefessiz kalınması anlamına gelen uyku apnesinin özellikle küçük çeneli ve kalın enseli kişilerde fazla görüldüğü uzmanlardan tarafından açıklanmıştır
Total
0
Share