Göz Anatomisi

Vücudumuzun dış ortamla iletişimini sağlayan en önemli organ olan gözün yapısı mükemmel bir sistemle çalışmaktadır.

Göz,7 cc’lik küre şeklinde bir organdır. “Orbita”ismi verilen kemik çukurlarda yerleşmiştir.
Göz kapakları
Göz kapakları gözün koruyucu sistemidir. Dakikada ortalama 18 kez göz kırparız. Kırpma,göz yaşını göz yüzeyinde dağıtır ve gözün kurumasını önler.

Kirpikler
Kirpikler göze toz,ter,vb kaçmasını önler. Ayrıca gölge etkisi yaparak,gözü güneşin zararlı ışınlarından korur.

Göz yaşı bezi
Gözün dış,üst kapağının altında yerleşmiştir. Göz yaşı salgılar.

Göz yaşı kesesi
Göz yaşı,göz yüzeyini ıslattıktan sonra,göz kapaklarının iç kısımlarındaki kanallardan burna doğru akar. Ağlayınca,burnumuzun akmasının nedeni budur. Göz yaşı;burna akmadan önce göz yaşı kesesinde toplanır.

Göz yaşı kanalı
Göz yaşı kesesinin kanal kısmıdır. Kanal tıkanıklığı bebeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda sıkçadır.

Kornea
Kornea,gözün renkli kısmının üstündeki şeffaf tabakadır. Gözlük ve kontakt lenslerden kurtulmak için yapılan lazer (LASIK) tedavisi korneaya uygulanır.

İris
İris,göze rengini veren tabakadır. Korneanın arkasında yer alır. Kornea şeffaf olduğundan,gerideki irisin rengi seçilir.

Göz bebeği (pupilla)

Göz bebeği,irisin ortasındaki deliktir. Işık göze,şeffaf korneadan geçtikten sonra,göz bebeğinden girer. Göz bebeği,gündüz ve ışıklı ortamlarda daha küçüktür,karanlıkta ise genişler.

Konjonktiva

Konjonktiva,göz akının üstündeki zardır. Konjonktivada ince kılcal damarlar vardır. Gözün kızarması,bu damarların genişlemesinden kaynaklanır.

Göz akı (sklera)

Sklera,gözün beyaz bölümüdür. Sklera,bebeklerde daha beyaz-mavimsi bir renkteyken,yaşlandıkça daha sarı bir renk alır. Sarılık gibi karaciğer hastalıklarında da,sklera sararır.

Lens

Gözümüzün içinde şeffaf bir lens vardır. “Katarakt”bu lensin şeffaflığını kaybetmesidir.

Aköz (göz içi sıvısı)

Gözün ön bölümlerinin içini dolduran,şeffaf sıvıdır. Bu sıvı sürekli olarak yapılır ve sonra trabekulum denen deliklerden gözü terkeder. Sıvının fazla yapılması veya deliklerden gözü yeterince terketmemesi,göz içinde basınç artışına (glokom) neden olur.

Vitreus

Gözümüzün içini dolduran jeldir,şeffaftır. Ama içinde “floater”veya “vitreus opasiteleri”denen tortulaşmalar yaygındır. Bu tortulaşmalar,gözün önünde “sinek uçuşmaları”benzeri bir görünüm yaratır.

Retina

Göz küresinin içini kaplayan sinir tabakasıdır. Göz bebeği genişletilerek retina tabakası incelenir. Şeker hastalığı retinada kanamalar yapar.

Sarı nokta

Retinanın net görmemizi sağlayan bölümüdür. Yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hastalığı,görmeyi azaltır.

Görme siniri (optik sinir)

Beyne giden göz siniridir. Optik sinirin ortasındaki çukurluktan,göz damarları çıkar. Göz içi basıncı arttığında (glokom,göz tansiyonu),optik sinir zarar görür ve ortasındaki çukurluk artar.

Uvea

İris,siliyer cisim ve koroid denen 3 kısımdan oluşur.

Doç. Dr. Banu Coşar

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Kuruluğa Karşı ‘Göz Kırpın’

Kuru göz hastalığının oluşmasında; göz kırpma refleksi, gözyaşı miktarı ve kalitesi, kornea yüzeyinin düzgünlüğü ve göz kapaklarının fonksiyonları büyük önem taşıyor.
Read More

Göz Kapağı Ameliyatı

Bu prosedür, göz kapaklarından aşırı deri, kas ve yağın alınarak sarkık görüntünün düzeltildiği cerrahi bir operasyondur. Yaş ilerledikçe göz kapakları gerilir ve bunları destekleyen kaslar zayıflar.

Göz Muayenesi

Tam göz muayenesinde görüş yetisinin değerlendirildiği ve göz hastalıklarının kontrol edildiği bir dizi testler uygulanır. Doktor, gözünüze direkt parlak ışık yansıtmak veya bir dizi lenslere baktırmak gibi enstrümanları kullanır.
Total
0
Share