Güneşe bebekle çıkarken dikkat!

Unutmayın bebek cildi erişkine gore 3-4 kat daha hassastır. Güneş ışınlarıyla yanma olasılığı çok daha yüksektir. Güneşe bebekle çıkarken bu önlemleri alınmalı;

Güneşli günlere kavuştuk. Bundan sonraki 3-4 ay güneşli ve sıcak günler geçireceğiz.

GÖLGELERDEN YARARLANIN: Bebekler direkt olarak güneşe ışınlarına maruz kalmamalıdırlar. Güneşli günlerde ağaç altı,güneş veya pusetin şemşiyesiyle sağlayabileceğiniz gölgelerde durmalısınız. Gölgede bile yanacağını unutmamalısınz. Özellikle beyaz kum,beton,kar gibi yüzeyler ışınları daha çok yansıtacağından bu ortamlarda bebeğin korunmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Yürüyüşe çıktığınızda pusetinde güneşe ters bakar şekilde oturtmalısınız. Mümkünse yürüyüş yönünüz de güneşe ters olmalı.

GÜNÜN SAATLERİ: Güneşin dik gelmediği saatlerde dışarı çıkmalısınız. Sabahın erken saatleri veya akşamüstü gibi,yani sabah 10 – öğleden sonra 4 arasında serin iç mekanlarda durmalısınız. Güneşin yakıcılık derecesi önemli. Bodrum’da Temmuz ayında sabah 9 güneşi İstanbul’da Mayıs ayında saat 12 güneşinden daha yakıcı olabilir.

BEBEĞİNİZİN GİYİMİ: Kullanacağınız güneş kreminin miktarını azaltabilmek için pantalonla bacaklarını kapatmalı,ince uzun kollu bir bluz ile kollarını örtmelisiniz. Yaz giysileri alırlen ince ve sık dokumalı kumaşları tercih edin. Aldığınız giysilerin terletmemesi için % 100 koton olmasına dikkat edin. Işığa tutarak çok geçirgen bir kumaş olmamasına dikkat edin. Geçirgen kumaştan güneş ışınları süzülerek cildini yakabilir. Giysileri,önden açılabilen,kolay çıkarılabilen,açık renkli,güneşi yansıtacak beyaz ve pastel renkler olmalı.

BEBEĞE ŞAPKA: Bebeğe yan korumaları ve boynunu örten şapkaya alıştırmak ta iyi olur. Bu arada ultraviyole (UV) korumalı bebek güneş gözlerinden de takabilirsiniz. Gözlüğün UV korumalı olduğundan emin olunmalıdır.

BEBEĞE UYGUN GÜNEŞ KREMİ: Güneş kremi seçerken bebeğe uygun ve blok oluşturacak bir krem seçilmelidir. Kremin hem UV A hem de UV B ışınlarına karşı koruduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle içeriğini okuyarak satın almalısınz. Altı aydan küçük bebekleri çok fazla kimyasallara çok uzun saatler maruz bırakmamak için yukarıdaki koruyucu önlemleri mutlaka almalısınız. En az 15 koruma faktörlü bir krem kullanmalısınız. 30 Faktörün üzerine çıkıldığında sağlanan koruma çok fazla değildir. Sadece kremin içindeki kimyasal miktarı artar.

Kremi kalınca bir tabaka olarak sürmelisiniz. Özellikle kulak arkaları,burun,ense,göğüs ve omuzlar en kötü yanan bölgelerdir.

Bebekle güneşte kalmaya devam ediyorsanız,kuruladıktan sonra tekrar krem sürmeyi unutmamalısınız. Uzun saatler çok sıcak havalarda bebekle güneşte kalınmamalıdır. Suda geçmeyen bir krem bile olsa 7-8 saat koruma sağlayacağına güvenmemelisiniz;kremi,bebeği kuruladıktan sonra tekrar uygulamalısınız.

BOL SIVI ALMALI: Sadece güneşin ışınlarına değil yazın güneşin sıcağına karşı da dikkatli olunmalıdır. Sıcak günlerde terleme yoluyla ciltten ciddi sıvı kayıpları oluşabilir. Sıcakta bebeğiniz halsizleşir,bakışları donuklaşırsa sıvı kaybı ciddi boyutlara ulaşmış demektir. Bunu önlemek için yanınızda sıcak havalarda temiz içme suyu taşımalısınız. Bebeğe suyu sunmalı,istediği oranda almasını desteklemelisiniz. Yürüyüş veya plaj çantanızda mutlaka içme suyu bulundurmalısınız. Emen bebeklerde sıvı kaybını anlamak daha zor olabilir. Bebeğin bezleri hafifleşirse,idrarının miktarı azalıp rengi koyulaşırsa yetersiz sıvı alıyor demektir. Bu durumda içme suyu içirmelisiniz. Kesinlikle sizin açmadığınız bir şişeden içme suyu vermemelisiniz. Yaz aylarında su yoluyla bulaşa ishaller çok daha sık görülür.

SUYLA SERİNLETİNİZ: Sıcakta bebeğin sık sık serinletilmesi gerekir. Cildinin suyla ıslanması sıvı kayıplarını da engeller. Gölgede iken bile sıcaklık çok fazla olabilir. Bebeğin yüzünü,vücudunu saat başı ıslatarak ferahlamasını sağlamalısınız. Çok sıcak günlerde giysiyle bırakır,suyla serinletmezseniz çok hızlı bir şekilde güneş çarpması durumu gelişebilir,ateşi çıkabilir.

Dr. Gülnihal Şarman

Total
0
Shares
Related Posts

Bilekten Anjiyo Nasıl Yapılıyor?

Son yıllarda ülkemizde beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değişmesi, sigara içme oranlarının artması, hareketsiz yaşam, yüksek stres kalp sağlığını da kötü etkiliyor.

Uykuda Gelen Tehlike

Uyku sorunları arasında olumsuz sonuçları bakımından ilk sıraya çıkan uyku apne sendromudur. Sadece bireyi değil, toplumu da etkileyen uyku apnesi iş ve trafik kazalarına neden olabilir.
Total
0
Share