Hamilelik Öncesi Check-Up ile Bebeğinizi Hastalıklardan Koruyun

Çocuğunuzun ciddi ve engelliliğe yol açacak kalıtsal hastalık geliştirme riski olup olmadığını belirlemek amacıyla uygulanıyor.

Hamilelik öncesi genetik check-up,çocuğunuzun ciddi ve engelliliğe yol açacak kalıtsal hastalık geliştirme riski olup olmadığını belirlemek amacıyla uygulanıyor.Bu test ile 70’den fazla çekinik genetik hastalığı taranıyor. Kistik fibrozis,beta,talasemi,Canavan hastalığı,Tay-Sachs hastalığı gibi birçok hastalığı içeren 70’den fazla çekinik genetik hastalıkla ilgili rapor hazırlanabiliyor.

Hamilelik öncesinde çocuklarınıza geçirme ihtimaliniz olan genleri ve taşıyıcılık durumunuzu bu testte öğrenebilirsiniz.Genetik danışma hizmeti kapsamında ve sizin izin verdiğiniz ölçüde uzmanlar tarafından detaylı aile ağacı çizilerek yorumlanıyor size özel önerilerde bulunuluyor. Bu hizmetten yararlanabilmek için tükürük örneği vermeniz ve yaşam tarzınızla ilgili bilgiler içeren bir form doldurmanız yeterli.

Nesilden Nesile Aktarılan Hastalıklar…

Bir sağlık sorununun taşıyıcısı olduğunuz halde bu durumu bilmiyor dahi olabilirsiniz. Bir çekinik hastalığı geliştirmek için kişi genellikle,bir genin her biri bir ebeveynden aktarılan iki mutasyonlu kopyasına sahip oluyor. Taşıyıcılar sadece bir mutasyonlu gene sahipler. Dolayısıyla hastalık geliştirmiyorlar. Bu nedenle,bu mutasyonlar iki kopyası olan herhangi bir aile ferdi olana kadar,bir aile içersinde nesiller boyunca sessiz biçimde aktarılabiliyor.

Taşıyıcı Olmak Ne Anlama Geliyor ?

Taşıyıcı sadece bir mutasyonlu geni aktaran ancak genellikle hastalık belirtilerini taşımayan kişidir.
Taşıyıcılıkla ilgili bazı bilgiler;

  • Siz ve partneriniz aynı hastalığın taşıyıcısı iseniz,bu durumda çocuğunuzun genin her iki mutasyonlu kopyasını alarak hasta olma olasılığı yüzde 25’tir. Sadece bir ebeveynden kalıtım yoluyla aktarılmamış bir çocukta da meydana gelebiliyor.
  • Buna rağmen bir mutasyon ebeveynden kalıtım yoluyla aktarılmamış bir çocukta da meydana gelebiliyor.
  • Siz bir taşıyıcı olmanıza rağmen partneriz değilse çocuğunuz taşıyıcı olma olasılığı yüzde 50’dir. Ancak bu durumda çocuğun hastalığın belirtilerini yaşama olasılığı yoktur.

Bir çocuk beklemeseniz de bu testi yaptırabilir misiniz?

Hamilelik öncesi taşıyıcılık testi,size ve partnerinize üreme planlaması için daha fazla seçenek sunuyor. Bir çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız,hem anne hem de baba adayının test edilmesi öneriliyor. Size ve partneriniz çekinik hastalığa neden olan mutasyonları taşıyor olsanız dahi,modern teknoloji sayesinde sağlıklı bir çocuğa sahip olmanız mümkün. Zaten bir çocuk bekliyorsanız taşıyıcılık testi içinizin rahat olmasına yardımcı oluyor. Siz ve partnerinizin çekinik hastalığı bulunan bir çocuğa sahip olma riski olduğu belirlenirse doktorunuzla birlikte teşhis ve erken tedavi seçeneklerini araştırabilirsiniz.

Bir Taşıyıcıysanız,Süreç Nasıl İşliyor?

Test sonuçları belirli bir hastalığın taşıyıcısı olduğunuzu gösteriyorsa hazırlanan rapor ile taşıdığınız spesifik gen mutasyonu tanımlanıyor ve hastalığın ayrıntılı açıklaması veriliyor. Partnerin de test yaptırması öneriliyor. Her iki kişinin de taşıyıcı olduğu belirlenirse bir sonraki atılacak adım hekim veya genetik uzmanıyla birlikte seçeneklerin gözden geçirilmesi.

Taşıyıcı Olmasanız da Bilmeniz Gerekenler…

Genetik tarama sonuçları bir taşıyıcı olmadığınızı gösterse bile çocuğunuzun taranan herhangi bir hastalık açısından risk altında olma olasılığı düşük olsa da hala riskin bulunduğunu bilmeniz önemli. Çünkü bu test bir rahatsızlığın yaygın görülen nedenlerini oluşturan spesifik gen mutasyonlarını tarıyor.Ayrıca hastalıklara neden olan mutasyonların tamamı henüz bilimsel olarak tanımlanmış değil.Yine de genetik test sonuçlarınız negatif ise risk katlanarak azalıyor.

Avantajları Neler ?

  • Genetik sağlık kontrolü sonuçlarına göre aşağıdaki konularda kişiye özel bilgi ve öneriler sunuluyor;
  • Siz ve partnerinizin ve çekinik hastalığı bulunan bir çocuğa sahip olma riski bulunup bulunmadığı belirleniyor.
  • Taşıyıcılık durumu taraması bir kişinin resesif (çekinik) genetik rahatsızlıklarla ilişkili mutasyonları taşıyıp taşımadığıyla ilgili hamilelik öncesi bilgileri sağlıyor.
  • Risk olduğu belirlenirse doktorunuzla birlikte teşhis ve erken tedavi seçeneklerini araştırmak için zaman kazanılıyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Zayıflattığı Söylenen Bitkisel Ürünlere Dikkat!

Mate yaprağı, funda yaprağı, biberiye, kekik, yeşil çay, at kuyruğu, limon yağı, ardıç tohumu, acı biber... Bu 9 bitki içeriğine sahip ürünleri kullanmadan önce bir uzmana başvurun, sağlığınızı tehlikeye atıyor olabilirsiniz!

Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Genelde anne adaylarının hele de çalışıyorlarsa farklı farklı hastanelerde doktor doktor gezip, tek tek görüş toplama şansı olmuyor.Sizin için biz sorduk hekimlerimiz cevapladı.
Total
0
Share