Hamilelikte basur görülme sıklığı neden artar?

Gebelik ve hemoroid, nedenleri, belirtileri ve korunma yolları:

Basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid aslında sıkca bacakta görülen varisler ile aynı şeydir. Kalın barsağın dışa açılma yeri olan anüs ve rektum çevresindeki toplardamarların oluşturduğu bir sorundur. Bulunduğu yer itibariyle ismi iç hemoroid ya da dış hemoroid olabilir. İç hemoroid ancak rektal muayene ile anlaşılabilirken,dış hemoroid gözle bile fark edilebilir. En sık gebeliğin son 3 ayında ortaya çıkarlar.

Neden hamilelikte risk artar?
Gebelik sırasında dolaşan kan volümü artmıştır. Ayrıca hamile rahimin altında kalan bölgelerde damar akımlarında yavaşlama olmuştur. Bu nedenle toplardamarların kapakları bozulabilir ve bu bölgelerde varis denen genişleme bölgeleri görülebilir.
Hormonal ve bası nedeniyle de oluşabilir ama hamilelerde hemoroid oluşumunu kolaylaştıran en sık neden kabızlıktır. Bunu önleyecek tedbirler almalısınız.

Belirtiler
Kaşınma,yanma,ağrı ve kanama en sık rastlanan bulgulardır. Kanama olduğunda genellikle tuvalet kağıdına bulaşarak fark edilir. Hemoroid olduğundan emin olsanız bile bir kez olsun doktor kontrolu gerekir.

Önlem için yapılabilecekler

  • Kabızlığı önlemek için günde en az 8-10 bardak su içiniz,lifli besinlerle besleniniz (tam buğday ürünler,sebze ve meyve),düzenli eksersiz yapınız.
  • Uzun süre ayakta sabit durmayınız. Oturmak yerine uzanmayı tercih ediniz.
  • Ağır şeyler kaldırmayınız.
  • Kegel eksersizleri yapınız:Vajinal ve rektal bölge kaslarınızı 8-10 saniye sıkıp bırakınız. Bunu bir defada 10 kez yapınız. Bu onluk setleri gün içinde 4-5 kez tekrarlayınız.

Hijyen ve Bakım

  • Bölgeyi temiz tutunuz.
  • Tuvalet kağıdı yerine nemli kağıt havlu kullanınız
  • Oturma banyosu yapınız. Ilık su dolu leğen ya da küvette oturmak ağrıyı azaltacaktır. Günde 4-5 kez yapılabilir.

Fitil ve krem şeklindeki tedavileri doktor önermedikçe kullanmayınız.

Hemoroid tedavisi

Prof. Dr. Tansu Küçük

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share