Hangi Belirtiler Böbrek Taşını Akla Getirir?

Sırt ağrısı ile karıştırılabilen ve kişiyi çoğu zaman günlük hayattan koparan böbrek taşının tek belirtisi ağrı değildir.

Normal idrarın içinde erimiş halde bulunan maddelerin bazı nedenlerden dolayı kristalleşmesi ve bu sürecin devam etmesi neticesinde böbrek içindeki toplayıcı sistemde,üreterde veya mesanede bu kristallerin birleşerek meydana getirdikleri sert yapılara böbrek taşı denir. Tıpta Nefrolithiazis veya Ürolithiazis olarak adlandırılırlar.

Böbrek taşı neden oluşur?
Günümüzde böbrek taşı oluşumu için en sık süperstaürasyon teorisi dikkate alınmaktadır. Bu teoriye göre;vücudun susuz kalması neticesinde idrar içindeki sıvı oranı ile erimiş halde bulunan katı maddeler arasında dengesizlik meydana gelmektedir. Normalde çözünmüş halde bulunan maddeler yoğunluklarının artması neticesinde idrar içinde doygunluğa ulaşırlar ve yavaş yavaş çözünmeyen maddeler olarak birikirler. Kristalleri meydana getirirler. Bu sürecin devam etmesi neticesinde kristaller birleşir ve taşları oluştururlar. Ayrıca normal idrar içinde bu kristalleşmeyi engelleyici bir takım inhibitör denilen maddeler bulunmaktayken,bazı insanlarda bu inhibitör maddelerin yeterli görev yapmaması veya eksik olması,kolaylaştırıcı faktörlerin varlığında taş oluşumuna yol açmaktadır.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Genellikle böbrek içinde oturan ve herhangi bir tıkanıklık belirtisi yapmayan taşlar herhangi bir semptoma yol açmazlar. Bu taşlar genellikle kişinin başka bir nedenden dolayı yaptırdığı tetkiklerde ortaya konur. Ancak böbrek toplayıcı sisteminden çıkan ve üreter dediğimiz,böbrekteki yapılan idrarı mesaneye götüren kanala giren taşlar semptom vermeye başlar. Bu semptomların en belirgin olanı RENAL KOLİK olarak adlandırdığımız,şiddetli,yavaş yavaş yükselen ve alçalan karakterde olan ağrıdır. Bu ağrı genellikle 20 -60 dakika aralıklarda görülür.

Kişi aynı zamanda bulantı,kusma ve soğuk terleme tarif edebilir. Ağrı erkeklerde aynı taraf kasık ve genital organlara yayılım gösterebilir. Kadınlarda da aynı taraf kasık ve genital bölgeye yayılan ağrı duyulabilir. Bu kişilerin idrar yapım problemleri de görülebilir. Buna göre;idrar yaparken yanma ve sızlama,idrar renginde koyulaşma,idrarında kan görme ve idrarı varmış ancak yapamıyormuş hissi oluşabilir.
Mesane içindeki büyük taşlar ise idrar yolunda tıkanıklığa yol açarak idrar yapımını zorlaştırabilir veya kişinin idrar yapımını tamamen engelleyebilir.

Benzer Makaleler:

Böbrek Taşı Kimlerde Görülebilir?

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?

Hangi Gıdalar Böbrek Taşı Oluşumuna Neden Olur?

Böbrek Taşı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Doç. Dr. Burak Özkan

Total
0
Shares
Related Posts

Lazer Operasyonlar Daha mı Başarılı?

Üriner sistem taş hastalığı deyince akla böbrek taşlarının gelir, çünkü üriner sistemin diğer bölgelerinde taş oluşmuyor. Genellikle böbrekte oluşup diğer bölgelere geçiyor.

15 Soruda Anne Sütünün Önemi

Dünyaya yeni gelen bir bebeğin ilk ihtiyacı anne sütüdür. Annesinin kucağına gelen bebek, mucizevi bir şekilde dünyaya uyum sağlamaya başlar.Dünyadaki ilk gıdası olan anne sütü onu birçok hastalıktan koruyacak en doğal besin maddesidir.
Total
0
Share