Herpes Virüsü Yüz Felcini Tetikliyor!

Hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilen ve yüzde 70’i tedavi edilebilen yüz felcinin oluşmasında herpes virüsü ve soğuk hava tetikleyici olabiliyor.

Her yıl 100 bin kişiden 20’sinde ortaya çıkan yüz felcinde,mimik kaslarında güçsüzlük olması nedeni ile hasta ya gözünü kapatamıyor ya da ağzında kayma oluşuyor.
Toplumda en sık,"Bell Palsi"denilen,idiyopatik yani sebebi bilinmeyen yüz felci görülüyor.

Yüz felcinin nedenleri nelerdir?
Yüz felcinin en sık görülen nedeni Bell palsi ancak bunun dışında multipl skleroz,beyinde yer kaplayan lezyonlar,enfeksiyonlar da daha nadir olarak periferik tipte yüz felcine neden olabiliyor. Her yıl 100 bin kişiden 20’sinde yeni oluşan yüz felci gelişiyor.
Hastalar bu yüz felcinin neden olduğunu soruyorlar. Sebebi bilinmiyor. Yapılan çalışmalarda enfeksiyonlarla ilişkili olduğu,özellikle herpes enfeksiyonuyla ilişkili olduğuna ilişkin bilgi varsa da,bu ilişki tam olarak kanıtlanamadı. Ancak şüpheli bazı olgularda tedavimize yine de herpes virüsüyle ilgili antiviral koruyucu ilaçları da ekliyoruz. Sebebi bilinmeyen yüz felcinde soğuk hava önemli bir tetikleyici gibi gözüküyor,ama soğuk havanın hastalığı neden tetiklediğine ilişkin yeterli veri bulunmuyor.

Yüz felci nasıl oluşuyor?
Bu hastalıkta yüzün mimik kaslarına giden fâsiyal sinir kulağın içindeki bir kemik kanalda sıkışıyor. Beyinden gelen ve yüz kaslarına giden kasıl emrini veren elektriksel uyan orada bloke olduğundan yüzün mimik kaslarında geçici bir güçsüzlük oluyor. Hasta mimik kaslarını hareket ettiremiyor;yani gözünü kapatamıyor,ağzında bir kayma olabiliyor. Bazı hastalarda güçsüzlük ortaya çıkmadan birkaç gün içinde kulak arkasında,ensede boyun ağrısı olarak yorumlanabilen bir başlangıç ağrısı olabiliyor.

Dr. Pınar yalınay Dikmen

Total
0
Shares
Related Posts

Bulimia Nervoza

Zayıflık harcanandan daha az enerji alınması sonucu ortaya çıkan, hastalıklara karşı direnci azaltan, organların işlevlerinin bozulmasına neden olan bir durumdur.

İlk Yardım Hayat Kurtarır!

Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek için olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanmadan, yapılan ilaçsız uygulamalardır.
Total
0
Share