Histeroktemi sonrasında en sık karşılaşılan sorunlar neler?

Histeroktemi sonrasında en sık karşılaşılan sorunlar neler? Bunun önüne geçmek için neler yapmalı?

Günümüzde histerektomi güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Ancak her cerrahi girişimde olduğu gibi bir takım riskler taşımaktadır. Burada sayılan riskler hastalara ameliyat öncesinde anlatılarak hastadan alınan “onam formu”nda yazmaktadır. Son yıllarda yanlış tıbbi uygulama iddiasıyla hekimler aleyhine açılan davaların sayısı hızla artış göstermektedir. Tıbbi girişim sonucu meydana gelen istenmeyen sonuçlarda açılan davalarda hastalara bu konuda olabileceklerin önceden anlatılması ve onamının alınması gerekmektedir.

Hekimin hatasına bağlı olmayan hastalığın veya hastanın genel durumunu ilgilendiren ve tıbbi olarak önlemeyen komplikasyonlar nadirde olsa görülebilmektedir. Operasyon,girişim,bunların yan etkileri,olası komplikasyonlar,kullanılacak ilaçlar ve bunların yan etkileri ile ilgili kişiye bilgi verildikten sonra,kişinin de rızasının alınması gerekmektedir.

Bazı sorunlar ameliyattan hemen sonra bazıları daha uzun sürede görülebilmektedir. Oldukça nadir olan bu riskler enfeksiyon,damarlarda ve akcigerde kan pıhtısı olusumu,kanama,alerjik reaksiyon,akcigerlerde havalanma azlığıdır (atelektazi). Daha önceden ameliyat geçirmis kisiler (sezaryen ameliyatı) ya da mevcut bir hastalıgı olanlar (kalp hastalıgı,seker hastalıgı,yüksek kan basıncı,böbrek hastalıgı,böbrek ya da karaciger nakli geçirmis hastalar,pıhtılasma bozuklugu ve damar hastalıgı olanlar),endometrioz hastalıgı ve buna baglı karın içinde yapısıklıkları olan hastalar ve sigara içenlerde daha risklidir. Ayrıca histerektomi ameliyatına özgü idrar torbası (mesane) zedelenmesi,üreter (böbrekten idrar torbasına uzanan tüp) zedelenme riski,ince ve kalın bagırsak hasar görmesi,ameliyat sonrası gelisen yapışıklıklara bağlı karın ağrısı ve barsak tıkanıklığı görülebilir.

Yukarıda belirtilen komplikasyonlar nedeniyle hastanın yeniden ameliyat edilmesi gerekebilir. Ameliyattan sonra uzun vadede karındaki kesi yerinde sertlesme (skar-keloid),karın duvarında fıtık gellisimi gibi komplikasyonlar görülebilir. Anestezi ek riskler getirebilir. Herhangi bir anestezi yönteminin kullanılması sonucunda solunum problemleri,ilaç reaksiyonları,sinir zedelenmeleri,beyin hasarı ve hatta ölüm gibi komplikasyonların olabilir. Genel anesteziden kaynaklanabilecek diger risk ve hasarlar ses telleri,soluk borusu,disler ve gözlerde zedelenmedir.

Tüm bunların önüne geçmek için neler yapmalı?
Öncelikle hastalar ameliyat öncesi iyi değerlendirilmeli ve riskli olabilecek durumlar saptanmalıdır. Hekim hastasına yapılacak ameliyat hakkında aydınlatıcı bilgi vermelidir. Hiçbir hekim hastasına bilerek zarar vermek istemez. Hasta ve hasta yakınları hekimine güvenmelidir.

Doç. Dr. Hüsnü Görgen

Total
0
Shares
Related Posts

Şeker Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Diyabet olup olmadığınızı anlamanın birtakım belirtileri vardır. Ama tabiki belirtiler kesin sonuç değildir. Bu anlamak için en kesin yol bir hekime başvurarak gerekli testleri yaptırmaktır.
Total
0
Share