Katarakt Nedir?

Katarakt nedir,belirtileri nelerdir ve neden kaynaklanır? Bu soruların cevabı için bu haberi okuyun!

Göz içinde lens adı erilen saydam bir mercek bulunur.Bu merceğin çeşitli sebepler ile saydamlığını kaybederek ışık geçirmez hale gelmesine katarakt denir.Katarakt genellikle 50 yaş üzerinde görülen bir hastalıktır.Bu vücudun yaşlanması ile değerlendirilebilir.Tedavisi cerrahi ile mümkün olan bir hastalıktır.

Belirtileri

Katarakt ani değil yavaş gelişen bir sorundur.Hastaların tümünde ortak şikayet,görmenin giderek azalması ve bulanık görmedir.Ağrısız görme netliğin azalması gözde kamaşma ve gece görmede azalma,okumak için kuvvetli ışığa ihtiyaç duyma,bir gözde çift görme,renklerde soluklaşma ve sarılaşma gibi şikayetler olabilir.Yaşlı insanın,katarakt nedeni ile göremediği için sosyal aktiviteleri düşebilir.Mesela caddede yürürken bir komşusu “merhaba”der.Kendisi komşusunu iyi seçemediği için,farkında olmadığı için karşılık vermez.Sonrada derki “etrafımdaki insanlar bana küstü.”Halbuki kataraktı olan kişi diyelim ki 3 m’den sonrakini göremez.Göremediği için de etrafında olup bitenlerin farkında değildir.Ya da televizyon seyrederken etrafındakileri seçemez.Yaşlı kadınlar ise bulanık,puslu gördüğü için evi kirli zannettikleri olur ve bu yüzden sürekli temizlik yaparlar.

Nedeni

Katarakt yaşa bağlı oluşan bir hastalıktır.Normal seyri ile ileri yaşa bağlı olarak gelişen kataraktın oluşumu başka hastalıkların seyri ile hızlanabilir.Her hangi bir travma sonrası,kimyasal meddeler,radyoterapi,uzun süreli ışığa maruz kalmak,glokom,şeker hastalığı,ve başka metabolik hastalıklar katarakt oluşumunu kolaylaştırır.Katarakt miyoplarda,siyah ırkta,kadınlarda daha sık görülür.Katarakt hiçbir sebep olmadan da genetik olarak görülebilir.Katarakt nadiren doğumsal da olabilir.Kortizonlu göz damlalarının doktor kontrolü altında kullanılmaması katarakta neden olabilir.

Tanısı

Katarakt genellikle çıplak gözle görülmediği için ilaç ile göz bebeği genişletilip özel bir mikroskop ile muayene edilerek tanı konulur.Böylece görmedeki bozulmaya neden olan diğer hastalıkarda ayırt edilebilir.Katarakt dışarıdan bakarak anlaşıldığında zaten son noktaya gelinmiştir.Katarakt beyaz bir leke olarak gözün önünde görülebilir.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts

Tıp Bayramı 1919 Yılından Bu Yana Kutlanıyor

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

Çocuğunuzun Önünde Tartışmayın

Her ailede tartışma olur. Tartışma yaşanmayan ailede çocuklar, tartışmanın ne olduğunu bilmez ve kendilerini korumada zorlanırlar. Tartışmanın kendisi değil niteliği önemlidir.
Total
0
Share