Karın ve Bel Çevrenizdeki Yağlanmanın Nedeni Olabilir mi ?
İnsülin hormonu,vücudumuzda kan şekeri regülasyonundan sorumlu olan hormonumuzdur. Tükettiğimiz tüm besinler vücudumuzda önce glikoza çevrilir;daha sonra glikoz insülin hormonu sayesinde hücre içine girerek besinlerden aldığımız enerjinin kullanılmasını sağlar.
Gerek genetik faktörlerin gerekse çevresel ( yaşam tarzı ile ilgili ) faktörlerin etkisiyle bazı kişilerde insülin hormonuna karşı direnç gelişebilir. Bu durum kişinin metabolizmasını da olumsuz yönde etkileyerek özellikle karın ve bel çevresinde yağlanma ile beliren kilo artışını beraberinde getirir. Bu kişilerde kilo vermeye karşı bir metabolik direnç görülebilir. Bununla birlikte insülin direnci,diyabet ve metabolik sendroma zemin hazırlayabilir.
İnsülin direnci vücutta yağlanmayı artırarak kilo almaya neden olduğu gibi;aynı zamanda vücudumuzdaki fazla yağlar da insulin direncini oluşturur ve artırır. Bu nedenle obez bireylerde diyabet riski daha yüksektir.Yani insulin direnci şişmanlamaya hem bir neden hem de şişmanlığın bir sonucudur.
Eğer kilo vermekte güçlük çekiyorsanız ve özellikle karın ve bel çevresinde ( abdominal) yağlanmanız fazlaysa insülin direnciniz olabilir.Bu durumda tedaviniz hem hekiminiz hem de diyetisyeninizden oluşan bir ekip işidir.
Beslenmenizde öncelikle düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmeli ve sık aralıklarla uygun ve yeterli oranda besin almaya dikkat etmelisiniz. Aldığınız karbonhidrat miktarı her öğün için sizin metabolizmanıza uygun miktarda planlanmalıdır. Ara öğünlerinizde de kompleks karbonhidrat içeren besinlere sizin için uygun oranda yer vermelisiniz.
Egzersizin de insülin direncinin tedavisinde önemli bir yeri vardır. Bunun için günde 30-45 dakika tempolu bir yürüyüş idealdir. Ancak egzersizi kesinlikle aç karna yapmayı tercih etmemelisiniz;çünkü bu durum kan şekeri ve insülin dengesini bozar.Sağlıklı ve yeterli miktar karbonhidrat içeren bir öğünden 1-2 saat sonra egzersiz yapmayı tercih etmelisiniz.
En önemlisi tedavi programınız süresince azimli ve sabırlı davranmalısınız. Hızlı kilo vermek,bilinçsizce yapılan yanlış diyetler,insulin direncinin gelişmesine zemin hazırlamakta ve diyabet,metabolik sendrom gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
Dyt. Şengül sangu Talak