Diyabette Beslenme Tedavisi

Diyabet tedavisinin amacı;yaşamınızı kolaylaştırmak,kendinizi bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissettirmek,diyabet ekibinden tedavi yollarını öğrenerek diyabetle yaşarken karşılaşacağınız sorunların üstesinden gelmenizi sağlamaktır.

Sağlıklı beslenmenin temeli,her tür besin grubunu içeren karışık bir beslenme programı uygulamaktır. Beslenme,açlığın bastırılması veya karın doyurmak değildir. Öncelikle diyabette uygulayacağınız diyet,sağlıklı olmak isteyen herkesin uyması gereken beslenme kurallarıdır. Burada en önemli görev size düşüyor. Diyabetinizi sizinle yaşayacak arkadaş gibi görünüz. Onunla iyi geçinebilmek için diyabeti öğrenmek,yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek,günlük yiyecek değişimlerini öğrenmek ve belirtilere uygun acil önlemleri almak durumundasınız.

Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler;sizinle birlikte ailenizi ve çevrenizdekileri de sağlıklı beslenme konusunda harekete geçirecektir.

Beslenme programınız ile yaşam kalitenizi yükseltmeniz amaçlanmaktadır. Böylece kanda şeker ve lipid (yağ) seviyelerini dengelemek;ideal ve sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak;gebe,emzikli veya ergenlik çağında iseniz artan metabolik gereksinimlerinizi karşılayacak düzeyde yeterli kalori ve besin öğelerini almak;uzun vadede gelişebilecek komplikasyonlardan korunmak;hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz size özel ve ideal beslenme düzenini sağlamak mümkün olur.

Bir araba için benzin ne ise,sizin için de enerji odur. Günlük enerjinizin %50-55 kadarını karbonhidratlardan,%25-30’unu yağlardan ve geri kalanını da proteinlerden karşılamalısınız. Diyabetle birlikte vücudunuzun ürettiği insülin miktarı azalabileceği ya da insülin kullanımında yetersizlik oluşabileceğinden beslenme şekliniz ve yemek saatleriniz ayrı bir önem kazanır. Sizin için en uygun olan besini,gerekli miktarlarda ve doğru zamanda yemeniz ve bununla beraber beslenmenizi ilaç veya insülin tedavinizle bütünleştirmeniz gerekir. Vücudumuz için gerekli besin öğelerini temin etmek için her besin grubundan belirli oranlarda almak ve yiyeceklerimizi bir arada yemek önemlidir. Vitamin ve minerallerin yeterince alınması,ancak karışık beslenme ile mümkündür. Ev halkı ile aynı tencereden yemek yemek,kendiniz için farklı yemek pişirmemek,size kendinizi iyi hissettirecek ve beslenme programına uyumunuzu kolaylaştıracaktır. Beslenme programınızı düzenli egzersizlerle desteklemeniz,kan şekeri ve yağlarınızı kontrol etmeniz için tek anahtardır. Bu anahtarı doğru kullanmak sizin elinizdedir.

Dyt. Şengül sangu Talak

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabet ve Egzersiz

Doktorunuza danışmadan ve kan şekerinizi bilmeden egzersize başlamayın. Başka bir hastalığınız varsa, egzersiz yapmanız tehlikeli olabilir.

Diyabet Tanı Kriterleri Nelerdir?

Diyabetin klasik belirtilerinin varlığı durumunda, rastgele yapılan kan şekeri ölçümünün 200 mg/dl çıkması. Rastgele ile kastedilen; son yenilen…
Total
0
Share