Glisemik İndeks Nedir?

Kan şekerimizi karbonhidratların en küçük parçası olan glikozlar oluşturur.

Fruktoz ve galaktoz da karbonhidratların en küçük parçalarından olmasına rağmen hücrelerimizde kullanılması karaciğerde bu monosakkaritlerin glukoza çevrilmesiyle imkan bulmaktadır. Normal şartlar altında açlık kan şekerimiz 70-100 mg/dl gibi ortalama bir değere sahiptir. Yemek yedikten hemen sonra kan şekerinde hormonal düzene bağlı olarak yükselme gözlenir ve bu pankreas beta hücrelerinden salınan insülin yardımı ile normal seviyeye (tokluk kan şekeri 120-140 mg/dl) geri döner.

Tüm hormonlarımız protein yapısına sahiptir. İnsülin ve glukagon kan şekeri dengemizi kuran ve pankreastan salınan protein yapıda hormonlardır. İnsülin bu görevini kanda bulunan fazla glikozun hücre içine taşınmasında bir ajan olarak yapar. Hücre zarındaki insülin reseptörleri yardımıyla,glukozu hücre içine taşır.

Glisemik İndeks (Glisemik Yük)

Glisemik indeks

Farklı gıdaların kan şekerini yükseltme eğrilerini standardize etmek için kullanılan bir terimdir.

Glisemik indeks 0 ile 100 orasında bir skalaya sahiptir. Değer 100’e yaklaştıkça kan şekerini o derece hızla yükseltebileceğini ifade etmektedir. Saf glukoz referans nokta olarak belirlenmiş ve glisemik indeks 100 olarak kabul edilmiştir, diğer gıdaların glisemik indeksleri aşağıya doğru sıralanır. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar tüketildiği zaman kan şekeri çok hızlı bir şekilde yükselme gösterir ki bu da şişmalığın belirtileridir. Bu nedenle glisemik indeksi ne kadar düşük gıdalar tercih edilirse,kan şekeri o ölçüde yavaş yükselir. Bir gıdanın glisemik indeksi 55’in altında ise düşük sınıfında, 56-69 arasında bir değerde ise orta 70 ve üzeri ise yüksek glisemik indeks içeren karbonhidrat sınıfı içerisine girer.

Glisemik indeks neden önemlidir?

Glisemik indeksi yüksek besin alımıyla obezite,diyabet ve bunlarla beraber diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı arasında paralellik bulunduğundan,sağlıklı ve düzenli beslenmede yer alan karbonhidratlı yiyeceklerin düşük glisemik indekse sahip olması gerekmektedir.

Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketildiği zaman kan şekeri düzenli yükselmekte ve vücudunuz normal aktivetelerini daha iyi sergilemektedir.

Glisemik indeksi yüksek besinler,fazla insülin salgılanmasına sebep olur. Fazla salınan insülin vücutta yağlamaya yol açarak ve sonrasında obeziteyi doğurmaktadır.

Glisemik Yük

Her hangi bir öğünde tüketilen besinlerin içeriğindeki karbonhidratın kan şekerinde oluşturduğu toplam şeker yüküdür. Glisemik indeksi yüksek besinlerin glisemik yükleri de yüksektir.

Glisemik yük: (GI x tüketilen CHO’ın gramı) / 100 olarak hesaplanır.

Düşük glisemik indeks içeren gıdalar tüketmek; vücudun insülin duyarlılığını arttırır,açlığınızı azaltır ve sizi uzun süre tok tutar.

Besinler Glisemik İndeks Glisemik Yük
Kahvaltılıklar
mısır gevreği 92 24
buğday gevreği 59 12
Tahıllar
pirinç 98 21
bulgur 48 12
Makarnalar
spagetti 38 18
şehriye 35 16
Ekmek, Bisküvi vb.
baget 72 25
tam buğday ekmeği 77 9
çavdar ekmeği 58 9
kraker 78 14
yulaflı bisküvi 55 12
Kurubaklagiller
nohut 28 8
mercimek 25 5
barbunya 28 7
Patates
haşlanmış 88 16
kızartılmış 75 22
Sebzeler
pancar 64 5
havuç 47 3
taze bezelye 48 3
balkabağı 75 3
Meyveler
elma 38 6
kuru kayısı 31 9
muz 51 13
portakal 48 5
üzüm 46 8
Süt ve Türevleri
normal yağlı süt 27 3
düşük yağlı yoğurt 33 10
İçecekler
kola 63 16
meyveli gazlı içecekler 68 23
portakal suyu 52 12
Tatlılar
şeker 68 7
fruktoz 19 2
bal 55 10
çikolata 44 13

Dyt. Gözde Şahin

Total
0
Shares
Related Posts

Diyabetik Retinopati

Diyabetik retinopati, diyabetin gözün ağ tabakasını (retina) tutan uzun dönem organ bozukluklarından birisidir. Ağ tabaka görme yollarının başlangıcında yer alır; burada meydana gelen değişiklikler görmemizi çeşitli derecelerde etkileyebilir.

Diyabet Nedir?

Yaygın olarak “Şeker hastalığı” olarak adlandırılan terim kandaki glikoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Glikoz sağlık…
Total
0
Share