İş Hayatı Nasıl Daha Tatminkar Yapılabilir ?

İş memnuniyeti azaldığında, stres oranı artar. Bu yazıda iş memnuniyetini düşüren nedenlere ve iş memnuniyetini artıracak önerilere değiniyoruz.

İşe gelmek sizin için işkence mi? İşe gitmemek için bahane mi arıyorsunuz? Artık işinizden keyif almıyor musunuz?
Günümüz koşullarında iş değiştirmenin kolay olmadığı,ekonomik zorlukların gün geçtikçe arttığı inkar edilemez bir gerçek. Kolayca iş değiştirmek,güvenilir bir kurum bulmak oldukça zor. Ancak iş memnuniyetinizi artırılabilir,bu amaçla adımlar atabilirsiniz.


İşe bakış açınız iş memnuniyetinizde önemli rol oynuyor:

İşin sizin için ne anlam ifade ettiğini,sizi nelerin motive edeceğini,işinizde size ilham olan kaynakları düşünün. Örneğin:

Sadece bir iş. Eğer yaptığınız işi sadece bir geçim kaynağı olarak görüyorsanız,öncelikle finansal olanaklarına odaklanın. İşin içeriği sizin ilginizi çekmiyor olabilir. Önemli olan para. Bu durumda daha yüksek maaşlı bir iş fırsatınız olursa,büyük olasılıkla o işe geçersiniz.

•Bir kariyer fırsatı. Eğer işinizi bir kariyer fırsatı olarak görüyorsanız,büyük olasılıkla işte ilerlemekle ilgilenirsiniz. Geçerli iş sadece sizin nihai hedefinize ulaşmanız için bir atlama taşı olabilir. Önemli olan sizin iş alanınızda başarılı bulunmanızdır.

•Bir görev aşkı. Eğer sevdiğiniz bir işi yapıyorsanız,işin kendisine odaklanırsınız. Bu gibi durumlarda kariyerle ve maddi kazançla daha az ilgilenilir. Bu yaklaşımlardan birinin tek başına en iyi yol olması gerekmez,üç yaklaşımı da önemli bulabilirsiniz. İşinizden memnun olsanız bile bunun nedenini düşünmeniz faydalı olabilir. Başlangıçta mevcut işinize sizi ne çekti ve bu çeken şeyin eksikliği sizi mutsuz eder mi? İşinizde sizi neyin motive ettiğini anlamanız beklentilerinizi gözden geçirmenizi ve memnuniyetinizi sağlayacak seçimler yapmanızı sağlar.

İş tatmini artıracak stratejiler:

•Yeni sorumluluklar alın. Sizi motive edecek ve kontrolü siz de olan bir proje üzerine atılın. Büyük hedeflere geçmeden önce,küçük projelerle başlayın. Önemsediğiniz şey üzerinde çalışmak,kendinize olan güveninizi ve iş tatmininizi artırabilir.

•Bir meslektaşınıza kılavuz olun. Bir işte uzun süre çalıştığınızda tüm süreçlere hakim olup artık süreçleri rutin bulabilirsiniz. Ekibe yeni katılan bir çalışana veya stajyere kendi becerilerinizi anlatarak yardım etme arzusuyla iş tatmini geri kazanbilirsiniz.

•Yeteneklerinizi genişletin. Eğer işten sıkıldığınızı hissediyorsanız,çapraz eğitim hakkında amirinize danışın. Belki sizi yeni veya ek görevler için eğitebilir. Şirket yeni bir proje başlatıyorsa ekibe katılmak için gönüllü olun.

•Hatalarınızdan ders çıkarın. Aksiliklerin iş tatmininizi azaltmasına izin vermeyin. İş yerinde bir hata yaptığınızda,ondan ders çıkarmaya çalışın ve işi tekrar deneyin. Eğer performans değerlendirmeniz düşükse,seminerlere katılın ya da performansını artırmak için alabileceğiniz eğitimler hakkında araştırın.

•Olumlu olun. Pozitif düşünerek işinize yeni bir açıyla bakın. İşinizin berbat olduğunu düşündüğünüzde bunu durdurun. Unutmayın,herkesin iş hayatında iyi ve kötü anları olur.

•Minnettar olun. Minnettarlık işinizle ilgili olumlu faktörlere odaklanmanıza yardımcı olabilir. "Ben bugün işe neden minnettarım?",kendinize sorun,eğer samimi bir iş arkadaşınızla yemek yiyor olmanızsa nedeniniz,bunda bir sorun yok. İş yerinde minnettar olduğunuz en azından bir şey bulun.

•Tutkunuzu büyütün. İş tatmininiz azaldı,ama yeni bir iş aramak gerçekçi bir seçenek değil ise,işinizde mevcut olan geçiminizi sağlayan bir maaşınızın olması gibi olumlu faktörler üzerine odaklanın. Bazen işinizi gerçekten tutkuyla yapmıyorsanız böyle şeyler işten zevk almanız için bir araçtır.

İş tatmini ne kadar artarsa stresiniz o kadar az olur:
İşinizin sizin için ne ifade ettiğini anlamakla ilk adımı atabilirsiniz. İşinize bakış açınız ister sadece geçiminizi sağladığınız bir meslek,ister bir tutku olsun yüklediğiniz anlamın olumlu yönlerine odaklanarak çalışmanızı güzel bir sürece dönüştürebilirsiniz. Şartlarınızı değiştirmek için yaratıcı olun:Ek bir eğitim alın,yöneticinizle konuşun.

YASAL UYARI: Yayınlanan makale yazısı/haberin tüm hakları Doktorsensin’e aittir. Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir,kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Sigaranın Gözü Doymuyor

Dünya genelinde her yıl 12, 7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7 , 6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde , en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor .
Total
0
Share