Kanser Hastaları ve Yakınlarına Psikolojik Destek

Kanser teşhisinin konması, hem hastayı hem de ailesini temelden etkileyecek bir sürecin başlangıcıdır. Kanserin tipi, evresi uygulanacak tedaviyi belirleyen en önemli etmenlerdir.

Bu zorlu tedavi sürecinde hem hastanın hem de ailesinin yoğun psikolojik desteğe ihtiyacı oluşmaktadır.

Kanser teşhisi konulduktan sonra kişinin hastalığı kabullenmesi ve tedaviye geçiş süreci içinde sıkıntılar oluşabilir. Özellikle kanser hastalarının ailelerinin yaşadığı en büyük sıkıntı durumu hastalarına anlatıp anlatmayacakları,yaşanacak sürecin hastaya anlatılması ve açıklanması sırasında nasıl bir yöntem izleneceği ile ilgili olmaktadır.

Çoğu hasta yakını bu durumu hastasına nasıl açıklayacağını bilememektedir. Bu durumda kalındığında hastanın durumu,izlenecek olan tedavinin şekli,radikal tedavilerin uygulanıp yugulanmayacağı,hastanın geçmiş psikiyatrik öyküsünün olup olmadığı,hastanın o andaki psikolojik durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu zor kararı verirken,hastanın bu tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında yaşayabileceği kayıplar hakkında bilgi sahibi olmaya hakkı olduğudu unutulmamalıdır.

Geleceği planlama konusunda söz hakkı vermek,hastaya yapılabilecek en önemli adımdır. Çünkü böylelikle tedaviden alınabilecek yarar daha üst seviyeye çıkacaktır. Bu durumda muhakkak psikiyatrik bir destek şarttır. Hem hastaya durumu kabullenmesi hem de aileye bu durumla başedebilmeleri için gereken destek ve yardım muhakkak alınmalı ve talep edilmelidir.

 

Dr. Aylin aksoy Çoban

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share