Kardiyak Ablasyonu Nedir?

Kardiyak ablasyonu kalp ritim problemlemlerini (aritmi) düzeltebilen bir operasyondur. Ablasyon işleminde kalpteki aritmiye yol açan yapısal sorunları düzeltmek için genellikle kateterler kullanılır.

Bu operasyon kalpte anormal ritme sebep olan dokuyu keserek ya da yok ederek yapılır. Bazı durumlarda ablasyon, anormal elektrik sinyallerini kalp boyunca dolaşmasını engeller ve böylece aritmiyi durdurmuş olur.

Kardiyak ablasyonu bazen açık kalp ameliyatı yoluyla yapılır  fakat çoğunlukla kateter kullanımıyla yapılarak operasyonu daha az invazif hale getirir ve böylece iyileşme sürece kısalmış olur.

Neden yapılır

Kalbiniz attığında, küçülmesine yol açan elektriksel uyarılar kalp boyunca belirli bir yolu izler. Bu uyarılardaki herhangi bir sekte kardiyak ablasyonu gerektiren anormal kalp atışlarına yol açabilir (aritmi).

Ablasyon genelde ilk tedavi seçeneğiniz değildir. Bu operasyonla tedavi olması gereken kişiler:

  • Aritmi tedavisi amaçlı ilaç kullanmış fakat başarısız olmuş,
  • Aritmi tedavisi için ilaç kullanıp ciddi yan etkilere maruz kalmış,
  • Wolff-Parkinson-White sendromları gibi ablasyon tedavisine olumlu yanıt veren belirli aritmi tiplerine sahip olan,
  • Ani kalp durması gibi aritmi hastalığı yüksek risklere sahip olan kişiler olabilir.

Riskler

Kardiak ablasyonun riskleri:

  • Kateterin takıldığı bölgede kanama
  • Kateter kalbe doğru geçirilirken kan damarlarını keserek hasar
  • Kalbin delinmesi
  • Aritmiyi daha kötü hale getiren ve geçici kalp pili gerektiren kalbin elektriksel sisteminde hasar
  • Kalp krizi veya felce sebebiyet verebilen kan pıhtılaşması
  • Akciğer ve kalp arasında kan taşıyan damarların daralması (pulmoner damar daralması)
  • Ameliyat sırasında kullanılan boyaların böbreklere zarar vermesi

Böbrek hastalığı veya diyabetiniz varsa bu komplikasyonların oluşma riski artar. Ayrıca 75 yaş veya üstündeyseniz çok daha fazla risk ihtimali mevcuttur.

Nasıl hazırlanılır

Ameliyat öncesi yaklaşık 8-12 saat herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz. Eğer ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza devam edip etmeyeceğinizi sorunuz.

Doktorunuzun başka özel talimatlara uyup uymamanız gerektiğini size bildirmesi gerekir. Bazı durumlarda ameliyattan günler veya aylar öncesinde ilaç kullanmayı bırakmanız istenebilir. Kalp pili veya uygulanabilir kardiyoverter defibrilatör gibi implante edilmiş kalp aygıtınız varsa doktorunuzla alınabilecek özel tedbirleri konuşun.

Hangi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz  

Ameliyat esnasında

Kateter ablasyonu hastanelerde gerçekleştirilir. Ameliyat başlamadan önce damar yoluyla el veya ön koldan rahatlamanız amacıyla yatıştırıcı verilir.

Yatıştırıcı etki etmeye başladıktan sonra, doktor kasık çevresinde bir damardan, boyun ya da ön koldan küçük bir bölgeyi uyuşturur. Enjektör damara sokulur ve şet denilen bir tüp iğne boyunca yerleştirilir. Ablasyonu gerçekleştirmek için kullanılacak kateter şet yoluyla kalbe doğru uzatılır. X-ray görüntülerinde görülebilen özel bir boya, doktorun kalbin hangi kısımlarının tedavi gerektirdiğini belirlemesi için kateter yoluyla enjekte edilir.

Kateterin ucunda ameliyat sırasında kullanılacak özel elektrotlar vardır. Doktorunuz aritmiye yol açan anormal doku bölgelerini bulduğunda kateterin uçlarını o bölgeye yönlendirecektir. Enerji kateterin uçlarıyla aritmiyi tetikleyen dokuları sıyırır veya yok eder. Bazı durumlarda ablasyon, anormal ritimleri durdurmak için kalp boyunca yol alan elektrik sinyalleri engeller ve bunun yerine normal yolunda ilermesini sağlar. Ameliyatta kullanılan enerjinin geldiği kaynaklar:

  • Radyofrekans (ısı)
  • Lazer
  • Soğuk ablasyon (ekstrem soğukluk)

Kardiyak ablasyonu genellikle 3-6 saat arasında değişmektedir fakat daha karmaşık operasyonlar daha uzun sürebilmektedir. Ameliyat sırasında, boya enjekte edilirken ya da enerji kateter uçlarıyla dolaşırken küçük çaplı rahatsızlık hissetmeniz normaldir. Aşırı derecede acı veya nefes darlığı çekerseniz ameliyatı gerçekleştiren kardiyolojiste bildirmelisiniz.

Ameliyat sonrasında

Ameliyattan sonra, kateter bölgesinde kanamayı önleme amacıyla 4-6 saat hareketsiz yatacağınız uyanma odasına alınabilirsiniz. Kalp atışınız ve kan basıncınız herhangi bir sorun çıkma ihtimaline karşın sürekli kontrol edilecektir. Durumunuza bağlı olarak, ameliyatla aynı gün içerisinde eve gidebilir ya da hastanede 1-3 gün kalmanız gerekebilir. Aynı gün eve dönmeyi planlıyorsanız, arabayı başkasının kullanması için plan yapınız.

Ameliyattan sonra biraz ağrı hissedebilirsiniz fakat bu süreç bir haftadan fazla sürmez. Çoğu kişi ablasyondan sonra birkaç gün içinde normal yaşantısına dönebilmektedir.

Sonuçlar

Kateter ablasyonu başarılı olmasına rağmen bazen prosedürün tekrarlanması gerekir. Aynı zamanda bazı durumlarda ameliyat olduktan sonra bile ilaç kullanmanız gerekebilir.

Kalbinizi sağlıklı koşullarda tutabilmek için kalbin her açıdan daha iyi duruma ulaşmasını sağlayan, özellikle de yüksek kan basıncı gibi aritmiye yol açan veya daha kötü hale getiren durumları engelleyen bazı yaşam stili değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Doktorunuzun da önerebileceği üzere:

  • Kafeinden kaçının
  • Kan basıncını düşürmek için daha az tuz kullanın
  • Fiziksel aktivitelerinizi artırın
  • Sigarayı bırakın
  • İçkiden kaçının
  • Kalp dostu yiyecekleri tercih edin sağlıklı bir kiloda kalın

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kardiyomiyopatiler (Kalp Kası Hastalıkları)

Tedavisi kalp nakline uzanan kalp kası hastalıkları kardiyomiyopatiler, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1995 yılındaki tanımlamasına göre kalp fonksiyonlarının bozulmasına yol açan kalp kası hastalıklarıdır. Kardiyomiyopatiler 4 alt gruba ayrılıyor.
Read More

Holter Monitörü Nedir?

Holter monitörü kalp ritmini kaydeden küçük, taşınabilir bir cihazdır. Bu aleti genellikle 1-3 gün takmanız gerekir. Bu süreçte tüm kalp atışlarını kaydeder.
Total
0
Share