Kulak Çınlaması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Tedavi edilmemesi halinde yaşam kalitesini bozan kulak çınlamaları dış etkenlerin yanı sıra, kişilerin sistemik rahatsızlıkları ve buna bağlı olarak uygulanan ilaç tedavileriyle de tetiklenebiliyor.

Pek çok etken ya da hastalık,kulak çınlamasının sebebi olabiliyor. Kulak çınlamasının mekanizması henüz tam olarak bilinmese de,özellikle iç kulakta işitmeyi sağlayan iç ve dış tüylü hücrelerin yıpranmasına bağlı olduğu kabul ediliyor.

Diğer yandan kulak ve işitme siniri dışındaki sebeplerde,beyin sapındaki işitme çekirdeğinde çaprazlaşan sinir liflerinin bu sorunun ortaya çıkmasında pay sahibi olduğu da düşünülüyor. Kulak hastalıkları geçici,aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Özellikle iç kulak tipi işitme kayıplarında kulak çınlaması yüzde 80 oranında görülüyor. Kulak çınlaması olan hastaların yüzde 8’inin işitmesi normal oluyor.

Ancak işitme kaybı arttıkça çınlama oranı da artıyor. Alerjik nezle,geniz eti,sinüzit,diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor. Dış kulak yolunu tıkayan kirler,orta kulak enfeksiyonları,seröz otit denen ve sıklıkla çocuklarda görülen orta kulakta negatif basınç ve sıvı birikimi ile gelişen durumlar,kulak zarı delinmeleri,kulağa olan künt travmalar ile çene eklemi ağrı sendromu ve hastalıkları da çınlama nedenleri arasında sayılıyor.

Kulak çınlamasında ne zaman doktora başvurulmalı?

Dr. M.engin Çakmakçı

Total
0
Shares
Related Posts

Çocukluk Çağında Obezite

Beden yağ ağırlığının yağsız ağırlığına göre aşırı artmasına obezite denir. Çocuk, yaşına göre olması gereken ağırlığın %2O fazlasına sahip ise obezite tanısı konur. Çocuklarda yaşa göre olması gereken ağırlık persentillerle belirlenir.

Kızlarda Kekemelik Sorunu Daha Az

Kekemelik sorununu, Türkiye'de binlerce kişi yaşıyor. Kekeme olan çocuğunuzun tedavisine 3 yaşında başlayın. 7 yaşından sonra kalıcı oluyor.

‘Niye Ben Olmayayım ki!’

Meme kanserini yenen ve yaşama büyük bir umutla bağlanan Ester Sisa, 66 (Ev Hanımı) meme kanseri olduğunu öğrendikten sonraki dönemden iyileştiği döneme kadar başından geçenleri anlatıyor.
Total
0
Share