Mağdurlar Şiddete Rağmen İlişkilerini Neden Sürdürüyor?

Burada sorun basitçe kalmak ya da gitmekten çok ötedir.

Şiddete Rağmen İlişkiler Neden Sürdürülüyor?

Şiddete maruz kalmayan kişiler,eşleri ya da sevgilileri tarafından şiddete uğrayan kişilerin böyle sorunlu bir ilişkiyi neden hala devam ettirdiklerini bir türlü anlayamaz,hatta mağdurların yardıma muhtaç zayıf kişiler olduklarını düşünürler. Fakat bu doğru değildir.

Burada sorun basitçe kalmak ya gitmekten çok ötedir. Şiddet mağdurlarının kendilerini fiziksel ya da duygusal olarak suistimal edenlerden ayrılamamalarının bazı nedenleri şöyledir:

  • Şiddete maruz kalan bir kadın eşini,çocuklarına zarar vereceği ya da çocuklarını ondan alacağı korkusu yüzünden terk edemeyebilir.
  • Maddi yetersizliği mağduru dizginleyebilir.
  • Mağdur,maruz kaldığı şiddetten dolayı kendini suçlayabilir.
  • Şiddet mağduru,eşini suçlu bile olsa hala seviyor olabilir ve bir gün her şeyin düzeleceğine inanıyor olabilir.

Evliliğinizi-ilişkinizi devam ettirmek istiyor musunuz?

Aile içi şiddet suçtur ve herkesin şiddetten arınmış bir yaşam sürdürme hakkı vardır. Yine de şiddet görmenize rağmen evliliğinizi devam ettirme kararı almış olabilirsiniz. Bunun için çeşitli nedenleriniz olabilir;belki çocuklarınızın biraz daha büyümesini beklemek istiyorsunuzdur ya da ekonomik koşullarınızın uygun olmaması ve toplumsal desteğinizin olmaması evliliğinizi devam ettirmenizi zorunlu kılıyordur.

Evliliği sürdürme nedenleriniz ne olursa olsun,kendinizi ve çocuklarınızı evlilik içinde daha güvenli kılmanın yolları vardır.

Korunun: Evde kavga sırasında saklanabileceğiniz güvenli bir yer belirleyin. Çıkışı olmayan odalardan (banyo,tuvalet) ve tehlikeli alet bulunan yerlerden (mutfak) kaçının.

Sakin kalın ve sakinleştirin: Eşiniz saldırganlaştığında onu hangi sözlerinizin ve davranışlarınızın sakinleştirdiğini ya da saldırganlığını arttırdığını belirleyin.

Önlem alın: Evden aniden ayrılmanız gerektiğinde kime sığınabileceğinizi belirleyin ve bu kişilerle önceden konuşun. Çocuklarınızı da bu kişilerden haberdar edin. Kimliklerinizin ve diğer belgelerinizin fotokopisini bir yakınınıza verin.

Yalnızlığınızı kırın: Güvendiğiniz bir yakınınız,arkadaşınız yada komşunuzla sıkıntınızı konuşmayı deneyin. Aile büyüklerinizden veya eşinizin ve sizin güvendiğiniz,uzlaştırma becerileri olduğunu bildiğiniz bir tanıdığınızdan destek isteyin.

Sınırlarınızı ve sorunlarla baş etme gücünüzü belirleyin:Eşinizi siz değiştiremezsiniz,değişmeyi kendisi istemelidir. Öte yanda siz ona karşı olan davranışlarınızı değiştirebilirsiniz. Hiç kimse canavar değildir. Onun kaygı ve korkularını fark eder,duygularını anladığınızı belirtir,kendi duygularınızı,ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı açıkça ama sakin bir şekilde anlatırsanız eşiniz de size karşı davranışlarını değiştirebilir.

Aile içi şiddetle baş etme sürecinin bir yolu ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı belirlemek ve sorunlarla baş etme gücünüzü fark etmektir.

  • Eşinizden neler bekliyorsunuz? Size nasıl davranmasını isterdiniz?
  • Eşinizin sizde ne gibi davranış değişiklikleri bekliyor?
  • Bu ilişkide hiç kabullenemeyeceğiniz davranışlar neler?
  • Bu ilişkide eşinizin hiç kabullenemeyeceği davranışlar neler?
  • Eşinizle iyi geçindiğiniz zamanlarda birbirinize nasıl davranıyorsunuz? Bu davranışları daha sık göstermeniz mümkün mü?
  • Bir mucize olsaydı ve şu anki şiddet ve geçimsizlik sorununuz ortadan kalksaydı,eşinize nasıl davranıyor olurdunuz? Bu davranışları şimdiden göstermeniz mümkün mü?

Eğer eşiniz de kendi davranışlarından şikayetçi ise birlikte bir psikolojik danışma hizmeti almaktan çekinmeyin. Başınız ağrıdığında veya midenizde bir sorun olduğunda nasıl bir hekime görünmeniz öneriliyorsa,ilişki sorunları veya duygusal sıkıntılar yaşadığınızda da tedavi almak doğru olur.

Nedeni ne olursa olsun eşinizin şiddet içeren davranışlarını kabul etmemelisiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Yağın Agresifinden Uzak Durun

Kalp sağlığınız için yapmanız ve bilmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Ne yediğiniz, neyi ne kadar yediğiniz çok önemli.
Total
0
Share