Meditasyon Hakkında Yanlış Bilinenler

Düzenli olarak meditasyon yapan kişiler, yapmayanlara göre biyolojik olarak daha gençtirler ve öyle de görünürler.

Araştırmalar, uzun süredir meditasyon yapan kişilerin biyolojik yaşlarının kronolojik yaşlarına göre on iki yaş daha genç olduğunu göstermiştir! Diğer çalışmalar, yaşla ilgili bazı hormonal değişimlerin düzenli meditasyonla yavaşlatabileceği hatta geriye çevrilebileceğini ortaya koymuştur. Bu, emrinizde olan en etkili anti-aging silahlarınızdan biridir.

İyi hissettirmesine ve daha birçok faydasına rağmen, bazı insanlar hâlâ meditasyona karşı çok önyargılı. Çoğuna göre meditasyon, tütsüler arasında bir şeyler söyleyerek saatlerce bağdaş kurup beklemekten ibarettir. Ama gerçek şu: meditasyon siz ne isterseniz odur, ayrıca zihninizin ve sinir sisteminizin sakin bir vakit geçirmesini sağlayıp vücudunuzu anti-aging moduna sokar.

Meditasyonun dini bir yanı yoktur. Bütün ruhani, maddi ve sosyoekonomik sınırların ötesindedir. Yararı o kadar çoktur ki, neredeyse sağlığınız ve cildiniz içiniz yapacağınız en iyi şeydir.

Meditasyonun size ne gibi faydaları olur?

Öyle hızlı ilerleyen hayatlar yaşıyoruz ki, adrenal bezlerimiz sürekli bir şekilde, bu strese cevap olarak kortizol ve adrenalin salgılıyor. Meditasyon sırasında derin bir anti-aging, rahatlama moduna girersiniz; vücudunuz oksijen tüketimini azaltır, nefes alıp verme hızınız yavaşlar, kandaki laktat (yüksek laktat seviyeleri endişe, düşük laktat seviyeleri ise sakinliğin göstergesidir) seviyeniz düşer. Adrenal bezleriniz daha az adrenalin ile noradrenalin üretir ve daha az yaşlanmayı hızlandırıcı kortizol pompalar.

Araştırmacı Richard Davidson, meditasyonda prefronla (frontal lobun ön kısmı) kortekste yaşanan etkinliğin beynin sağ lobundan sol lobuna olduğunu göstermiştir. Olumsuz duygular hisseden biri sağ-prefrontal odaklıdır; sol-proferontal odaklı olanlar daha coşkulu ve ilgilidirler; diğerlerine oranla daha fazla rahatlarlar ve mutlu olurlar. Davidson’un araştırmaları şunu da gösteriyor ki, düzenli meditasyon sayesinde beyin içine girdiği “savaş ya da kaç” modundan çıkıp bir kabul edişe doğru gidiyor ve bu da mutluluğu artırıyor.

Diğer çalışmalar düzenli meditasyonun, yaşla beraber ortaya çıkan sayısız problemi yok etmeye yarayan DHEA hormonunun üretimini artırdığını göstermektedir. DHEA, insanın ruh halini, cinsel isteğini, sabit vücut yağı oranını ve yüksek enerji seviyelerini düzenler. DHEA aynı zamanda bağışıklık sistemi ve beyni güçlendirir, stresle daha kolay başa çıkabilmemizi sağlar, kandaki lipidlerin (yağ) oranını düzenleyerek kalbimizi korur. Genç ve sağlıklı bir vücutta DHEA, diğer cinsiyet hormonlarıyla beraber bütün bu hormonların sağlayacağı faydaları sağlayan östrojen ve testosterona dönüşürler.

Buna ek olarak, DHEA stres hormonu kortizolün vereceği zararlara -yüksek seviyelerde hafıza kaybı, hızlı yaşlanma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi- karşı korur. Kortizol seviyeleri DHEA’ya rağmen yükselirse, DHEA/kortizol oranınızda bir dengesizlik meydana gelir ve bu da hızlı yaşlanmanın ana nedenlerinden biridir. Kronik yüksek kortizol ve düşük DHEA seviyeleri hemen hemen bütün büyük hastalıklarda ve hızlı yaşlanmada rastlanılan bir durumdur. Yüksek DHEA, öte yandan, sağlıklı kalmayı, vücut sistemlerinizin kendilerini yenilemelerini sağlar.

Meditasyonla İlgili Yanlış Bilinenler

Meditasyon, son yıllarda dilimize, hayatımıza oldukça sık giren bir kelime. İşadamları, sanatçılar, bilim insanları, öğrenciler hatta askerlerin meditasyon yaptığını okuyoruz, yaşadıkları olumlu gelişmeleri dinliyoruz, izliyoruz. Büyüyen ve artan popülaritesine rağmen insanları denemekten alıkoyan bazı bariyerler var veya bazı yanlış anlamalar. Bunlar yüzünden insanlar meditasyon yapmaya başlamıyor, böylece de beden zihin ve ruh üzerindeki etkilerinden faydalanamıyor.

1. Meditasyon zordur

Konsantre olmak için kendimizi çok zorluyoruz, sonuçlara çok odaklanıyoruz ve doğru yapıp yapmadığımızdan emin olamıyoruz. Gerçekte deneyimli ve bilgili bir öğretmenin yönlendirmeleriyle meditasyon yapmaya başlarsanız meditasyonu öğrenmek ve de yapmak çok eğlenceli ve basittir. Teknikler sadece nefesinize odaklanmak kadar kolaydır.

2. Başarılı bir meditasyon için zihninizi boşaltmanız gerekir

Bu, pek çok insanı dehşete düşüren ve meditasyon kelimesini bile duyunca koşar adım kaçmalarına neden olan bir düşünce. Meditasyon düşüncelerimizi durdurmak değildir veya zihnimizi boşaltmaya çabalamak hiç değildir. Her iki yaklaşım da daha fazla strese ve de daha yüksek bir iç sese neden olur. Düşüncelerimizi durduramayız veya kontrol edemeyiz ancak düşüncelerimize ne kadar ilgi göstereceğimizi seçebiliriz. Basitçe, düşüncelerinizin olduğunu farketmeniz bile iç referans noktanızı ego zihinden tanıklık edip izleyen farkındalığa çevirir. Bu da meditasyon yapmaya ve faydalanmaya başladınız demektir.

3. Meditasyondan yararlanmak için uzun yıllar boyu kararlılıkla meditasyon yapmak gerekir

Meditasyonun hem hızlı hem de uzun dönem faydaları vardır. İlk defa meditasyon yapmaya başladığınızda bile meditasyonun yararlarını deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Harvard üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre 8 haftalık meditasyon pratiği sadece gerginliği, endişe halini azaltmak ve sakinlik  ve huzur hissini çoğaltmakla  kalmıyor, beyindeki hafıza, empati, kendimizi algılama ve stresle başa çıkma merkezlerinde de büyüme meydana geliyor. Pek çok yeni başlayan meditasyon öğrencisi yıllardır ilk defa bu kadar iyi uyuduklarını söylüyorlar.

4. Meditasyon gerçeklerden kaçış yoludur.

Meditasyonun gerçek amacı kendimizi soyutlayıp gerçeklerden uzaklaşmak değil tam tersine kendi özümüzle bağlantıya geçmek, onu deneyimlemektir ki bu da yaşantımızda gelişen dış etkenlere bakış açımızı ve olayları  algılamamızı etkiler. Meditasyon yaparken yüzeydeki geçmişe dair üzüntü pişmanlıklar, gelecek planları ve endişelerle dolu alandan daha derinlerdeki saf bilinç haline dalarız. Bu farkındalık halindeyken bizi sınırlayan, kim olduğumuzu ne olduğumuzu anlatan, yetersiz olduğumuzu söyleyen tüm hikâyeleri bırakıp sınırsız ve özgür kendi gerçek özbenliğimizi deneyimleriz.

5. Meditasyon yapmak için hiç zamanım yok

Uzun yıllardır bir gün bile meditasyon yapmayı aksatmamış son derece meşgul ve üretken yöneticiler tanıyorum. Eğer meditasyonu önceliğiniz haline getirirseniz, bunu yapabilirsiniz. Eğer programınız çok yoğunsa, hiç vaktiniz olmadığını hissediyorsanız şunu hatırlayın; sadece birkaç dakikalık meditasyon yapmak bile hiç yapmamaktan iyidir. Ayrıca düzeni meditasyon yaptığınızda zamanın genişlediğini, aslında düşündüğünüzden daha çok zaman sahip olduğunuzu deneyimleyeceksiniz.

6. Meditasyon yapmak için spiritual, ruhsal bilgim, deneyimim veya inancım olmalı.

Meditasyon bizi zihnimizdeki gürültülü çok konuşan halden alıp sessizlik ve dinginliğe taşıyan bir pratiktir. Bunun için herhangi bir inanç sistemi gerekmez. Pek çok çeşitli dinlerde meditasyon geleneği vardır. Meditasyon yapmak hayatımızı zenginleştirir, daha dolu dolu ve mutlu yaşamamıza ve hayattan keyif almamıza yardımcı olur.

7. Meditasyon yaparken birtakım değişik –astral- deneyimler yaşayacağım

Bazı insanlar meditasyon yaparken birtakım imgeler, renkler görmeyince, ilahi müzikler duymayınca veya ‘aydınlanma’ deneyimi yaşamayınca hayal kırıklığına uğruyor. Her ne kadar bazen bütün ve her şeyle bir olmanı muhteşemliği gibi harika deneyimler yaşasak da bunlar pratiğin esas amacı değildir.

 Meditasyonun gerçek faydaları günlük hayatımızda, günün diğer saatlerinde yaşadıklarımızdadır. Meditasyon sırasında deneyimlediğimiz huzur ve dinginliğin bir kısmını yanımızda taşırız, böylece daha yaratıcı, şefkatli, ayakları yere basan ve hem kendimize hem de çevremize karşı daha sevgi dolu hissederken buluruz kendimizi.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share