Mucizevi Kış Besinleri

Bal bağışıklık sistemi güçlendirici besinler arasında yer alır. Balın temel bileşimi karbonhidrattır ve % 70-80’i glukoz ve fruktozdan ibarettir.

Örneğin her gün sabah kahvaltıda 1 tatlı kaşığı bal yemek sadece 20 kaloridir. Balın her gün 1 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi hem tatlı ihtiyacını giderecek,hem de kış mevsiminin olumsuz etkilerinden vücudumuzu koruyacaktır.

Balın yapısında karbonhidratların yanısıra organik asitler,amino asitler,potasyum,kalsiyum,magnezyum,bakır,mangan,klor,kükürt gibi mineraller,askorbik asit,riboflavin,pantotenik asit,tiamin,niasin gibi vitaminler ve farklı antioksidan etki gösteren maddeler mevcuttur. Balı bitki çayları ve siyah çay gibi sıcak içeceklerinizde tatlandırmak amacıyla da kullanmanız mümkündür.

Zencefil

Kan şekerini dengede tutması nedeniyle diyabet hastaları için önemi büyüktür. Bulantılara karşı etkisi güçlüdür bu yüzden özellikle kemoterapi gören hastaların kullanımı yararlı olur. Zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğüne dair araştırmalar mevcuttur. Mide rahatsızlığı ve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır. Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarında ateş düşürücü etkiye sahiptir. Balla karıştırılıp yendiğinde öksürüğe iyi gelir. Ayrıca ödem giderici etkisi zencefilin yararları arasındadır. Total kolesterol ve LDL kolesterol düzeyleri üzerine azaltıcı etkisi vardır.

Kereviz

Böbrek ve mesane kumlarını dökmeye yardımcı olur. Ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan sebzeler arasındadır,böylelikle kalp damar sağlığını korur.

Kara lahana

K vitamininin en iyi kaynaklarından ve A,C vitaminlerinden zengin olan kara lahana,sülfürden zengin bir kış sebzesidir.
Yoğun beta karoten içeriği ile A vitamini için iyi bir kaynak olarak gösterilen kara lahana,hücreleri oksijen hasarına ve kansere karşı korur. Ayrıca görüş yeteneğini artırarak katarakt gelişimini ve düzenli tüketimiyle de cilt kanseri gelişme riskini azaltabilmektedir. İçeriğindeki C vitamininin yüksek antioksidan kapasitesi sebebiyle bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır . Over,kolon,akciğer,prostat ve göğüs olmak üzere pek çok kanser türünü önleyebileceği gözlenmektedir.

Protein ve karbonhidrat döngülerinde işlev alan mangan dolaylı olarak enerji üretiminde rol alır. Süperoksit dismutaz isimli çok önemli antioksidan enzimin bir parçasıdır ve serbest radikallere karşı koruyucu görevi desteklemektedir.

İyi bir lif kaynağı olduğu için doygunluk hissinin sağlanması,kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabileceği gibi kolesterolün düşürülmesinde de etkendir. Öte yandan kanserojen maddelerin de kolondan atılmasına yardımcı olur.

Somon

Somon omega 3 yağ asitleri bakımından son derece zengin olan ve yaşlanma karşıtı etkileriyle bilinen mucizevi bir besindir. Omega 3 yağ asidinin yanı sıra A vitamini,B12,D vitamini ve DHA içerir. Somon omega 3 yağ asitleri ve DHA bakımından doğadaki en zengin kaynaklardan biridir. DHA hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. Bu kıymetli maddelerin her biri kalp damar hastalıklarının önlenmesi ve cildin genç kalmasında büyük öneme sahiptir. İçeriğindeki temel yağ asitlerinin eklem rahatsızlıklarına karşı iltihap sökücü etkisi vardır.

Turp

Yüksek oranda potasyum içerdiği için yüksek tansiyon hastaları için yararlıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi olan glukosinolat’ları yüksek oranda içerir. Ayrıca yoğun lif içeriği ve glukosinat bileşikleri sayesinde kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu özellik gösterir. Kırmızı turptaki antioksidan madde kansere karşı yüksek koruma sağlar ve bu özelliği ile kırmızı turp beyaz turptan daha faydalıdır.

Ispanak

Beta karoten,C vitamini,alfa lipoik asit ve glutation gibi antioksidanlar içerir. Yüksek miktarda folik asit vitamini içerdiği için Alzheimer hastalığı olasılığını azaltır. Ispanaktaki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir. Ispanak yüksek miktarda demir minerali içerir. Ancak ıspanakta demir olmasına karşın yapraklarının içerdiği oksalik asit demirin emilimini zorlaştırır. İçerdiği lutein ve zeoksantin adlı karotenoidler sayesinde kalp damar sağlığını koruyucu ve kanser oluşumunu önleyici etkilere sahiptir. Ispanağın içerdiği vitaminlerden faydalanmak için taze ve çiğ tüketilmesinde fayda vardır.

Greyfurt

C vitamini bakımından çok zengin bir meyve olan greyfurt enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Dişeti kanamalarına iyi gelir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan lifler sindirim sistemini düzenler. Yapılan araştırmalara göre günde 2-4 porsiyon greyfurt yiyen kişilerin böbreklerinde taş oluşumu engellenmektedir. Greyfurt karaciğerlerin temizlenmesi açısından da oldukça önemli bir meyvedir.

 

Dyt. Hümeyra Taşcıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Kabızlıkta Beslenme

Sindirim sistemi, yaşamın sürekliliği için gerekli olan besin maddelerinin sindirim ve emilimini sağlayarak vücudun kullanabileceği şekle dönüştüren organlar bütünüdür.

Sizde İçinizde Bir Fille Mi Yaşıyorsunuz?

Metabolizma hızı günlük hayatta bir çoğumuzun sıkça kullandığı bir kelimedir. Bilinçli veya bilinçsiz zayıf olanların,formda kalma sebeplerinin başında metabolizmalarının hızlı çalışıyor olmasını gösterebilmekteyiz.
Total
0
Share