Normal Doğum Seyri Nasıl Gelişir?

Doğum süreci, kendiliğinden başlayan, şiddeti ve süresi giderek artan düzenli uterus kasılmaları ile başlar.

Doğum süreci,kendiliğinden başlayan,şiddeti ve süresi giderek artan düzenli uterus kasılmaları ile başlar,bebeğin ve plasenta (bebeğin eşi) nin ayrılmasından 1 saat sonra son bulur. Uterusun kuvvetli ve ritmik kasılmaları ile önce yumuşak dokuların oluşturduğu doğum kanalı açılır ve bebek açılan doğum kanalından geçerek doğar. Normal doğumun seyrini etkileyen faktörler;bebek (Yolcu),annenin pelvis kemikleri ve yumuşak dokularından oluşan doğum kanalı (Yol),uterus kasılmalarının oluşturduğu mekanik kuvvet (Motor) ve annenin psikolojik durumudur. Yolcu yani bebek normal boyutlarda olmalıdır,fazla kilolu bebeklerde doğum güçleşir. Aynı şekilde yolun yani doğum kanalı normal olmalıdır. Kısa boy,doğumsal kalça çıkığı veya kalça kemiklerinde darlık olan anne adayları normal doğum yapma şansları azalır. Uterus kasılmaları ki kendisini doğum sancıları olarak gösterir,ritmik ve belli şiddette olmalıdır. Tüm bunların yanı sıra anne adayının doğum hakkında bilgi sahibi olması yani anksiete ve korkusunun olmaması doğumun normal seyretmesini sağlar. Aksi taktirde uterus kasılmaları azalır ve doğum süresi uzar. Doğum yapılan ortamın uygunluğu,sağlık personeli ve ailesinin desteği gebeği doğum korkusu ve gerilimden uzaklaştırır. Tabi yıllardır etrafından duyduğu kötü doğum anıları gebede sürekli bir endişe yaratır. Doğum öncesi yapılan eğitim ve egzersizler doğum korkusunun ve anksietesinin giderilmesinde oldukça faydalıdır.

Doğum süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. İlk doğumunu yapan anneler için bu süre ortalama 8-12 saat iken,daha sonraki doğumlarda biraz daha kısa sürer (6-8 saat). Ancak doğum süresini olumsuz yönde etkileyen faktörler vardır:Zayıf ağrılar,ileri anne yaşı,ruhsal gerilim ve korku,beslenme bozuklukları gibi.

Anne adayı en çok doğum süresince duyacağı ağrılar nedeni ile korku ve strese kapılmaktadır. Doğum yapılan ortamın uygunluğu,sağlık personeli ve ailesinin desteğinin yanı sıra doğum ağrılarının azatılması amacı ile değişik medikal yöntemler kullanılmaktadır:


Epidural anastezi:
Epidural anestezi anestezi uzman doktoru tarafından uygulanır. Belden bir kere yapılan iğne ile omuriliği saran zarların içine ince bir plastik tüp (katater) konur ve bu tüp aracılığı ile belirli aralıklarla anestezik ilaç verilir. Bu şekilde ağrı hissi ortadan kalkar,uterus kasılmaları etkilenmez. Ülkemizde pek yaygın olarak kullanılmayan bu yöntem,batı ülkelerinde oldukça fazla kullanılmaktadır.
Analjezikler (ağrı kesiciler) genellikle 2-4 saat ara ile yapılır. Çok erken dönemde yapılırsa uterus kasılamalarını azaltır ve doğum süresini uzatır. Bebeğin çıkmasına yakın dönemde de bebek üzerine olumsuz etkileri olduğu için yapılmaz.

Doç. Dr. Hüsnü Görgen

Total
0
Shares
Related Posts

Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Genelde anne adaylarının hele de çalışıyorlarsa farklı farklı hastanelerde doktor doktor gezip, tek tek görüş toplama şansı olmuyor.Sizin için biz sorduk hekimlerimiz cevapladı.
Total
0
Share