Obezite Tedavi Sonrasında Yemeğe Dikkat

Her hastaya özel bir program oluşturulsa da, obezite sonrası beslenmede temel olarak aşağıdaki prensipler önem taşıyor.

Operasyon Sonrası Beslenme

Obezite cerrahisinin başarısında,hastanın yeni yaşam tarzını benimsemesi,metabolizma ve endokrinoloji uzmanlarıyla işbirliği içinde oluşturulan diyet programına uyması,gerekiyorsa besin,vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanması büyük önem taşıyor.

Her hastaya özel bir program oluşturulsa da,obezite sonrası beslenmede temel olarak aşağıdaki prensipler önem taşıyor.

1. Protein bundan sonra beslenmenizdeki en önemli besin maddesi olacak. Günde yaklaşık 60 g protein kaynağı almanız gerekecek (1 porsiyon tavuk,hindi,balık ya da 1 porsiyon az yağlı peynir gibi).

2. Öğün atlamamaya büyük özen gösterin. Günde en az 3 ana öğün tüketin. Buna ek olarak 2 de ara öğün tüketmeniz yerinde olacaktır. Böylece midenizi aşırı doldurmaz ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olursunuz.

3. Her zaman yemeklerinizi masa başında,sofra kurarak yiyin. Ana yemeklere en az yarım saat ayırın. Mutfak tezgahlarının üzerinde,TV ya da bilgisayarın karşısında asla yemek yemeyin.

4. Yemeklerinizi hem küçük porsiyonlar halinde hem de küçük parçalara bölünmüş halde hazırlayın. Çok fazla yemek yemeyi önlemek için küçük tabaklar ve küçük çatal –kaşıklar kullanın. Yiyeceklerinizi çok yavaş yiyin ve iyice çiğneyin. Servis tabaklarını ve tencereleri masada bulundurmayın ve asla ikinci porsiyonu almayın.

5. Günde en az 6-8 bardak kafeinsiz,kalorisiz ve gazsız içecek için. Yemeklerden yarım saat önce bir şey içmeyin. Böylece midenizin bulanmasını önlersiniz.

6. Sizi takip eden doktorun önerdiği vitamin ve mineralleri düzenli olarak alın. Ona sormadan başka bir ilaç ya da besin takviyesi kullanmayın.

7. Obezite cerrahisini bir kür ya da diyet gibi görmeyin. Edineceğiniz bu sağlıklı beslenme alışkanlıkları bundan sonra sizin yeni yaşam biçiminiz olacak. Bu görüşün aynı zamanda aileniz ve arkadaşlarınız tarafından da benimsenmesini sağlayın.

Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Bu Testi Yaptırmadan Spora Başlamayın!

Amatör veya profesyonel sporcularda ve sağlıklı yaşam için spora başlayacak sağlıklı bireylerde muayene sırasında "EKOKARDİYOGRAF" yapılarak kardiyomiyopati araştırılmalıdır. Mutlaka dışlanmalıdır.

Güneş Koruyucular ve Etkileri

Yazın yaklaştığı bugünlerde, dün de bahsedildiği gibi, cildimizi güneşten korumanın en vazgeçilmez yollarından biri güneş koruyucu kremlerdir.

Diyabet Neden Artıyor?

Genetik bir hastalık olan tip 2 diyabetin toplumda hızla artan bir hastalık olduğu bilinmekte.
Total
0
Share