Sağlık İçin Tuz ve Ağır Gıdalardan Uzak Dur !

Zengin iftar sofraları, ağır spor yapmak, şarküteri, ürünleri kalp sağlığını tehlikeye atıyor.

Ramazan ayı boyunca mideyi tıka basa doldurmak,tuzlu ve ağır gıdalarla beslenmek gibi hatalı davranışlar sergilenebiliyor. Sağlıklı bir kişide bile olumsuz tablolara yol açabilen bu tür alışkanlıklar,kalp hastalarında çok ciddi sonuçlara neden olabilir.

Egzersiz yapmak,olumsuz sonuç doğurabilir
Spor yapmak,ramazan sofralarında karnını doyurmuş sağlıklı kişilerde bile kalp krizi,ritim bozuklukları veya bayılma gibi olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Kalp hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor çünkü kalp damarları tıkalı olan bir kişide,kalbe giden kan miktarı zaten az. Yemek sonrası kanın bir miktarı sindirim sistemine doğru gittiğinden bu miktar daha da azalır. Kalbin kan ihtiyacını kat kat artıran futbol gibi sporlar da yapılırsa,göğüs ağrısı,nefes darlığı ve çarpıntı gelişebiliyor.

Çok yemek yemeyin
2 İftarda mideyi tıka basa doyurmak,kanın sindirim sistemine hücum etmesine neden oluyor. Bu da kalbe ve beyne giden kanın nispeten azalmasına,bunun sonucunda da göğüs ağrısına,hatta bayılmalara yol açabiliyor. Ayrıca dolu mide ile diyafram,kalbe baskı yapacağı için ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor.

Sıvı tüketmek önemli
Düzenli sıvı tüketimi,özellikle sıcak mevsimlerde son derece önemli. Kalp damar hastaları çeşitli nedenlerle zaten idrar söktürücü ilaçlar kullanıyor. Buna ek olarak sıvı almadıkları takdirde böbrekleri yeterince kanlanamayacağı için böbrek yetmezliği gelişme riski de oluşuyor.

Gazlı içecekler tüketilmemeli
İftarda yemeğe başlamadan önce 1 veya 2 bardak su içmek gerekiyor. Kaybedilen sıvının yerine konulması ve doygunluk hissinin oluşması bakımından önemli. Gazlı içecekler ise diyaframın kalbe baskı yapmasına,böylece ritim bozukluklarına ve nefes darlığına neden olabiliyor. Tuzlu içecekler de kan basıncını yükseltiyor. Şekerli içecekler ise kan şekerinde oynamalara neden olup metabolizmanın bozulmasına yol açıyor.

Kırmızı et ve hamur işine dikkat
Sindirim sistemine aniden yüklenmek hem metabolizmayı hem de kan dolaşımını olumsuz etkiliyor. Bu da kan basıncı değişikliklerine bağlı istenmeyen akut kalp olayları ile sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla sindirimi nispeten daha kolay olan,sebze türü besinleri,özellikle kırmızı et ve hamur işi gıdalara tercih etmek gerekiyor.

Ödem sebebi sucuk
Oruç sonrasında hamur işi gıdalarla karnı doyurmak,iftar sofrasında salam,sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri tercih etmek,gereksiz yere tuz tüketmek özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği hastalarını olumsuz etkiliyor. Hipertansif krizi (kan basıncının hayatı tehdit edici şekilde yükselmesi sonucu oluşan durum,kalp krizi),akciğer ödemi gibi ciddi tablolara neden olabiliyor. Yine hamur işinden zengin ve şekerli gıdalar tüketmek,özellikle diyabet hastalığı olanlarda şeker koması gibi olumsuzluklar yaratabiliyor.

Sohbetini kısa tut
İftar sofralarında uzun uzun sohbet etmek keyifli olmakla beraber,bazı olumsuz sonuçlara neden oluyor. Sofrada ne kadar uzun süre oturulursa yenilen besin miktarı da buna paralel olarak o kadar artıyor. Bu durumda fazladan alınan tuz ve kaloriler kalp damar sağlığını olumsuz şekilde etkiliyor. Örneğin uzun vadede ritim bozukluğuna neden olabiliyor.

Doç. Dr. Tayfun Açıl

Total
0
Shares
Related Posts

Dedikodu Yapmak Stresi Azaltıyor mu?

Amerika'da yapılan bir araştırma sonucunda başkaları hakkında konuşmanın, haksızlığa şahit olmanın yarattığı stresi azalttığı tespit edildi.
Total
0
Share