Yemeğin kalitesini;yemeğin içine konan besinlerin kalitesi,besin değeri,lezzeti,görünüşü ve temizliği belirler. Yeterli ve dengeli beslenmede kural;vücudumuz için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda ve bir arada alınmalarıdır. Yiyeceklerimiz,masaya gelinceye kadarki üretim-tüketim aşamasında pek çok kalite kaybına,dolayısıyla besin değeri kaybına uğramaktadır. Amaç karnımızı doyurmak değil,sağlıklı beslenmektir. O halde sağlıklı gıda tüketebilmek için yiyecekleri;
- Satın Alma
- Saklama(muhafaza etme)
- Hazırlama ve Pişirme Yöntemlerini
bilmemiz ve bunları eksiksiz uygulamamız gerekir. Bu,sağlıklı olmak isteyen her birey için sorumluluk ve zorunluluktur.
Yiyecekleri satın alırken tüketici olarak üzerimize düşen görev çok önemli. Özellikle ambalaj üzerindeki etiket bilgilerini okumak,irdelemek ve gerekirse uygun olmayan gıda ve gıda ile ilgili eksik veya yanlış bilgileri tüketiciyi koruma derneğine bildirmek gerekir. Çünkü yiyecekler satın alınırken önemli olan kalitedir ve her yiyecek çeşidi için kaliteyi etkileyen özellikler vardır.
Yiyecekleri saklarken cam,porselen,çelik ve sağlam emaye kaplar kullanılır,plastik kaplarda (deterjan,boya ve benzeri) yiyecek saklanmaz .
Yiyecek Satın Almadan Önceki İlk Adım Nedir?
- Ambalajında üretici adı,yiyeceğin imal tarihi ve son kullanma tarihi yazılmış olmalı,standardı yapıldı ise TSE markası ve içine konan maddeler yazılmış olmalı.
- Ambalajdaki etiket bilgileri doğru olmalı,tüketici yanıltılmamalı özellikle fonksiyonel gıdaların içerdiği öğelerin sağlık ile ilişkisini belirten besin değerleri veya tıbbi özellikleri gerçeği yansıtmalı.
Yiyecek kalitesini oluşturan satın alma,depolama,hazırlama-pişirme ve sunma aşamalarında ki dikkat edilecek kuralları,besin grupları birer birer ele alınarak incelenmelidir.
Dyt. Burcu İnce