Şeker ve Tansiyon Hastaları Az Miktarda Yağsız Et Tüketmeli

Kurban bayramında artan et tüketiminde kontrollü olunmasını isteyen uzmanlar, şeker ve tansiyon hastalarının az miktarda yağsız ya da az yağlı et tüketmelerinin sağlıkları açısından iyi olacağını açıkladı.

Bayramda telaş ve ev ziyaretleri sebebiyle öğün saatleri ve öğün düzeninde değişiklikler meydana gelmekte. Kurban Bayramı boyunca özellikle kırmızı et tüketim miktar ve sıklığı da artmakta. Kırmızı et tüketim miktarının artmasının yanı sıra tatlı gıdalar ve hamur işleri de sıkça yenmeye başladığı için çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Sindirim güçlüğü,mide ağrısı ve krampları,bulantı,kabızlık,reflü gibi sindirim sistemi sorunları,kalp çarpıntısı,tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmeleri bu sağlık sorunlarından bazıları.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş,Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat edilmesini isteyerek,"Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutmaktadır. Fakat etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için;kalp-damar hastalığı,diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler,Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli,kısıtlı miktarlarda tüketmeliler.

Ayrıca etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik,hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli,buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra,haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir."dedi.

Merve Çapaş,Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat etmek için neler yapabileceğini de şöyle sıraladı:"Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir. İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine,sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk,kalp ritim bozuklukları,mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür. içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Ihlamur,ada çayı ve rezene gibi bitki çayları tercih edilebilir. Eğer mide sorununuz yoksa 1-2 şişe doğal maden suyu da tercih edilebilir. Bayram boyunca da diğer günlerde olduğu gibi günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.

Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı. kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayram namazı veya kurban kesme telaşı içerisinde olanlar bazen kahvaltı öğününü kaçırabilirler fakat işimiz acele de olsa evden çıkmadan önce 1 bardak süt veya küçük bir avuç fındık,badem ya da 4-5 adet kuru kayısı,bir avuç kuru üzüm ile atıştırarak da olsa güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) tüketilmesi önerilmemektedir. Karaciğer,dil,böbrek,yürek gibi hayvanın iç organları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir."

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Erken Boşalma Nedenleri ve Tedavisi

Cinsel olarak aktif erkeklerin % 5-40’ında bu problemin olduğu varsayılmaktadır. Erken boşalma adolesan ve genç erkek yaş grubunda daha çok gözlenmektedir.

Gripten Kendinizi Koruyun

Ani hava değişimleri bu mevsimlerde daha çok yaşandığı için grip ve soğuk algınlığı daha çok görülür.

Keten Tohumu

Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri,yüksek oranda çözünür.
Total
0
Share