Sünnet Kaç Yaşında Yaptırılmalı?

Okullarında kapanmasıyla sünnet sezonu başlamış olacak. Ama ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocukların kaç yaşında sünnet olacağına doğru karar vermeliler.

Son yıllarda sünnetin erken yaşlarda yapılması yönünde bir eğilim ortaya çıkmıştır. Çocuk cerrahisi uzmanı olarak bu eğilimi destekliyorum. Hatta yeni doğan bebeklerde hem uyguluyor hem de ailelere tavsiye ediyorum. Nedenine gelince,yeni doğan bebeklerde uygulanan sünnetlerde hem lokal (bölgesel) uyuşturma ile sünnet yapabiliyoruz hem de iyileşme süreci çok hızlı oluyor. Bebeğin alt bezinin olması hiçbir şekilde engel teşkil etmiyor.

2-5 yaş arasında sünnet yapılması uygun değildir

Bizim sünneti önermediğimiz yaş grubu 2-5 yaş arasındaki dönemi kapsıyor. Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini,cinsel organlarını tanıma dönemi olduğundan,bu yaş aralığında yapılan sünnetler çocuklarda olumsuz yönde psikolojik etkilere sebep olabiliyor. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece,bu dönemde sünnet yapılmasını tavsiye etmiyoruz. İleri yaşlarda,yani 5 yaşından sonra yapılan sünnetlerde hem iyileşme süreci daha uzun oluyor,hem de çocuk daha çok korku ve endişe hissediyor. Erkek çocuklarda sünnet ya erken dönemlerde yapılmalı ya da 5 yaşından sonraya bırakılmalıdır,ama bu dönem daha da uzamamalıdır.

Evlerde Sünnet Yapılması Uygun mudur?

Evlerde de sünnet yapıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak,ailelerin bu tür uygulamalardan vazgeçmesi tavsiye edilmelidir. Uygun olmayan şartlarda yapılan sünnetlerde hem hijyenik sorunlar oluşmakta hem de çocuğun başında birçok insan toplanarak,çocuğun zaten var olan endişesini katlayarak artırmaktadırlar. Hastane şartlarında temiz alet ve materyallerle yapılan sünnetlerde,enfeksiyon riski ortadan kalkmakta ve modern anestezinin imkânlarından yararlanarak sünnet uygulanmalıdır.

Dr. Harun Ayangil

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share