Tüp Bebek Merkezi Seçmenin Püf Noktaları

Tüp bebek tedavisi tıbbın en hızlı gelişen alanları arasında yer alıyor.Doğru tüp bebek merkezini seçmek, tedavide başarıyı etkileyen en önemli unsurlardan biri.

Tüp bebek merkezi seçmenin püf noktaları

Tüp bebek tedavisi tıbbın en hızlı gelişen alanları arasında yer alıyor. Doğru tüp bebek merkezini seçmek,tedavide başarıyı etkileyen en önemli unsurdur.

Bir bebeğim olsun diyen çiftlerin pek çoğu,başvuracakları tüp bebek merkezinin başarısı konusunda emin olmak isterler. Öyle ya,bir bebeğe en kısa zamanda ve en güvenilir şekilde sahip olmak,tüp bebek merkezinin başarısına bağlıdır. Peki merkezin başarılı olup olmadığını anlamak için hangi kriterlere dikkat edilmeli?Bu sorunun uzun bir yanıtı var. Çünkü başarı birçok kritere bağlı. Tıpkı tren yolundaki ray sistemi gibi,hepsi kaliteli olursa başarı geliyor. Bunlardan herhangi birindeki aksaklık,sonucu olumsuz etkiliyor.
İnfertilite tedavilerinde mucize ilaç yoktur,doğru hastaya,doğru yer ve zamanda,en yüksek başarı şansını sunmak vardır.

Merkez seçerken nelere dikkat edilmeli?

Sadece İstanbul’da 50’ye yakın özel tüp bebek merkezi vardır.Bu merkezler,tedavide başarı oranını artırmak için yeni çıkan tüm bilimsel yöntemleri uygulamaya çalışıyor.Ancak nadir de olsa bu merkezlerde hastaya umut verebilmek adına,başarı oranları ya da kullanılan yöntemler hakkında abartılı bilgiler verilebiliyor.Adeta mucize vaad eden bu uygulamalardan sonra üst üstte başarısız olunduğunda çift;fiziki,psikolojik,ve maddi kayıplara uğrayarak telafisi zor bir sürece giriyor. Bu olumsuzluğu yaşamamak için çiftlerin,bazı sorularla merkezi test etmeleri gerekiyor. Bir tüp bebek merkezinden öncelikle şu soruların yanıtları istenmeli:

  • Merkeze kolay ulaşılıyor mu?
  • Merkez bir hastane içinde mi yer alıyor?
  • Destek hizmetleri neler?
  • Ekibin deneyimleri neler,ekipmanları yeterli mi?
  • Merkezde hangi uygulamalar yapılıyor?
  • Tedavi edilen hastaların özellikleri neler?
  • Maliyeti ne kadar?
  • Çalışan personele ulaşabilmek ve bilgi alınabiliyor mu?
  • Sözlü ya da yazılı olarak ayrıntılı bilgi alınabiliyor mu?
  • Bütün sorulara yeterli yanıt verilebiliyor mu?
  • Ekip ve merkez,bu alanda geçmişi ve uygulamaları ile referans gösteriliyor mu?
  • Merkezdeki doktorla iletişim kolay mı?
  • Benzer özellikteki çiftlerde,o merkezin başarısı nasıl?

Bunları söyleyebiliyorsanız,doğru yerdesiniz

Bir çift,tüp bebek merkezinden ayrıldığında,verilen yanıtlarla şu fikre varabiliyorsa doğru yerde demektir:”Bizim için gerekli her şey burada en iyi şekilde yapılıyor.Personeli ve hekimi cana yakın.Her şeyi ayrıntılı olarak anlatıyorlar ve biz aklımıza gelebilecek tüm soruları hiç çekinmeden sorabiliyoruz. Kendimizi çok rahat hissediyoruz. Bize müşteri gibi değil,hasta gibi davranıyorlar. Buradaki ekibin ve hekimin samimiyetine,bilgi ve deneyimlerine inanıyoruz.”

Olumlu yaklaşım önemli

Çiftler,uygulanan tedavi ve sonucu için daima iyimser düşünmeye gayret göstermeli. Çünkü kötümserlik de sonuçlara kötü yansıyabiliyor. Umutlu olmak ise sonuçlara pozitif katkı sağlıyor. Stres de en olumsuz etkenlerden biri. Tedaviye karar veren çiftlerin,stresle mücadele tekniklerini geliştirdiklerinde,sürece daha iyi uyum sağladıkları gözlemleniyor.

Aklınızda bulunsun

İnsanlar şöyle algılıyorlar:”Ben tüp bebeğe karar verdim,yüzde yüz gebe kalırım.”Oysa hiçbir yöntemde yüzde yüz gebelik garantisi yoktur. Dolayısıyla hastayı öyle bir hazırlayacaksınız ki,ne aşırı umut vereceksiniz ne de umutsuzluk. Gerçek neyse o söylenmeli ve çiftler de buna göre hareket etmeli.

Prof. Dr. İsmail Çepni

Total
0
Shares
Related Posts

Erken Doğum (Prematürite) Nedir?

Anne adayının son adet tarihinin ilk gününden itibaren başlatılmak kaydıyla 40 hafta süren gebelik sürecinde,doğum eyleminin 37. gebelik haftasından önce olması durumuna preterm doğum diyoruz.
Total
0
Share