Üvey Ebeveynlerin Yapması ve Yapmaması Gereken 9 Şey

Televizyon dizilerin bizi inandırdığının aksine üvey anne-babalık oldukça zordur. Bir ailenin içine girmek pişmesi çok uzun süren bir yemek gibidir. Yemek hazır olmadan zorlayamazsınız.

Fakat sabırlı biriyseniz ve aşağıdaki tavsiyeleri samimi bir şekilde yerine getirirseniz mükafatı verdiğiniz emeğe değecektir. Bu 9 öneri işinize yarayabilir.

1. Çok fazla üzerine gitmeyin.

Bazı üvey ebeveynler kısa sürede bağ oluşturmak için çok fazla çabalıyor. Bunu iyi niyetle yapsalar da çoğu üvey ebeveyn çok fazla hediye alarak veya gerçekten serinkanlı tavırlar sergileyerek üvey evlatlarının sevgisini satın almaya çalışıyor. Çocuklar bunu hemen anlarlar. Gerçekçi olun ve kendiniz olun. Bu şekilde arzuladığınız yakın ilişkiyi kurma şansınız daha yüksek olacaktır.

2. Yeni eşiniz ile eski eşinin ebeveynlik yöntemlerine bağlı kalın.

Tüm ebeveynler ödül, ceza, ev işleri, izin, uyku saati ve ev ödevi gibi konular hakkında yöntemlerini belirlemelidir ve kurallar hakkında ortak bir karar almalıdır. Ebeveynler uyum içinde olduğunda geçiş evresi daha kolay hale gelir. Üzerinde karar almadığınız bir durum gerçekleşirse kararı diğer ebeveyne bırakın ve daha sonra bu durum hakkında çözüm üretin.

3. Üvey çocuğunuzu her iki biyolojik ebeveyniyle de birebir zaman geçirmesi için cesaretlendirin

Bazı üvey ebeveynler üvey çocuğunun biyolojik ebeveyniyle; özellikle eşinin eski partneriyle zaman geçirmesini tehdit edici bir durum olarak algılar, fakat böyle hissetmelerine gerek yoktur. Bu durumu desteklediğinizde, bunun sevgi kazanma yarışı olmadığı ve gerçekten üvey çocuğunuzun mutlu olmasını istediğiniz mesajını iletirsiniz.

4. Haftada bir kere aile toplantısı yapın.

Çocuklar da dahil olmak üzere herkese hislerini paylaşma, istediği ve istemediği şeyleri ifade etme,  olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaşma şansı verin. İlişkileri daha iyi hale getirmek için tavsiyede bulunmalarını isteyin.

5. Beklentilerinizi çok yüksek tutmayın.

Bu durum özellikle kendi çocukları da olan üvey ebeveynler için önemlidir. Yeni bir aileye girdiğinizde biyolojik çocuğunuzla olan iletişim, duygu ve bağların aynısını yaşayacağınızı düşünebilirsiniz. Üvey ebeveynlerin unuttukları şey ise biyolojik çocuklarında olduğu gibi üvey çocuklarıyla paylaşılmış bir geçmişe sahip olmamalarıdır. Baskı oluşturmadan ‘yeni ailenize’ kendi dinamiklerini oluşturmak için zaman tanıyın.

6. Çizgiyi aşmayın.

Çoğu üvey anne babanın yaptığı en büyük hatalardan biri saygısını kazanmak amacıyla bir çocuğu gereğinden fazla disiplin altına almaktır. Bu genellikle ters teper ve çocuğun nefret etmesine neden olur. Üvey ebeveynin geri adım atmasını ve en azından ilk 1 yıl boyunca esas ebeveynin kendi çocuklarını disiplin etmesine müsaade etmesini tavsiye ediyorum. Çocukların sevgi ve saygısını kazanacak kadar zaman geçirdikten sonra sizi dinleme ihtimalleri daha yüksektir.

7. ‘Benim gerçek annem/babam değilsin.’’ Cümlelerini duymaya hazır olun.

Bu durum uzmanlara göre genellikle üvey çocuğun sizin gücünüzü elinizden alma yöntemidir. Buna karşılık uygun bir tepki vermeye hazır olun. Bu durumda çözüm üvey evladınızın size söylediğini inkar etmek değildir. Gerçekçi olun ve güç mücadelesinden kaçının. En iyi seçeneğiniz? ‘’Haklısın, biyolojik ebeveynin değilim, üvey annen/babanım. Fakat bu seni daha az sevdiğim veya değer verdiğim anlamına gelmiyor.’’ Şeklinde durumu güzel bir şekilde anlatabilir, olabildiğince en gerçekçi şekilde açıklayabilirsiniz.

8. Üvey çocuğunuzla birlikte aktivitelerde bulunun.

Haftada bir veya iki kere birlikte bisiklet sürmeye, bowlinge, sanat dersine ve hatta market alışverişine gidin veya birlikte yemek yapın. Birlikte yapılan aktiviteler üvey çocuğunuzla bağ kurmanız için harika bir yöntemdir. Ayda en az 1 kere baş başa zaman geçirmeye çalışın.

9. Kişisel olarak algılamayın.

Unutmayınız ki üvey çocuğunuz biyolojik ebeveynlerinin evliliği bittiği için kendi duygularıyla başa çıkmaya çalışıyor. Anne baba boşandığında çoğu çocuk ebeveynlerinin sorunlarını çözeceğini ve tekrar birleşeceklerini düşünür. Fakat üvey anne/baba ortaya çıktığında bu hayale bir son veriyor demektir. Çocuklar gerçekleşmesini istedikleri hayalleri boşa çıktığında yas tutarlar ve bu hislerinin geçmesi zaman alır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share