Çocuğunuzun Geleceği için Önce Sosyal Medyayı Öğretin!

Siz günlük düşüncelerinizi Twitter veya Facebook’ta paylaşıyor olun veya olmayın, şunu kabul etmelisiniz: arkadaşlarıyla internette iletişim kurmak çocuklarınız için hayatın bir gerçeği.

Tüm sosyal medya bağlantıları gerçekten de günümüz çocuklarının sosyal hayatına entegre haldedir. Sosyal medyanın faydalarının yanı sıra riskleri de bulunmaktadır. İşte siz de tam burada devreye giriyorsunuz. Çocuklarınıza her konuda olduğu gibi teknoloji konusunda da ebeveynlik yapmanız gerekiyor.

Başlangıç

Facebook, Instagram ve Twitter gibi sitelere katılmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Bu, ‘’İnternette Çocukların Mahremiyetini Koruma Yasası’’ gereğince şirketlere 13 yaşının altındaki çocukların kişisel bilgilerini toplamalarının yasaklanmasından ileri geliyor.

Bazı çocuklar aileleri bilse de bilmese de doğum tarihlerini yanlış yazıp hesap açarak yaş sınırını aşmaktadırlar.

Ebeveynler düzenli aralıklarla çocuklarına “Facebook hesabın var mı? Arkadaşlarının var mı?” gibi sorular sormalıdırlar. Ayrıca, çocuklarına cep telefonu aldıklarında 13 yaşına kadar ve onlar onay verene dek Facebook, Twitter veya Instagram hesabı alamayacağı şartını koşmanızda fayda var.

Eğer bir istisna yapmak istiyorsanız, kuralları yıkmasına izin vermiş olacağınız, güvenli ve sorumlu bir şekilde davranacak kadar olgun olup olmadığı ve aktivitelerini takip etmek için ne yapacağınız (arkadaş olarak eklemek gibi) konularında verdiğiniz mesajları gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Çocuğunuz reşit olduğunda ve izninizi aldığında hep birlikte oturun ve hesabını açın. Tüm mahremiyet kısıtlamalarını kullanmalı ve cep telefonu numarası gibi gereksiz bilgileri vermemesini söylemelisiniz.

Bu aynı zamanda ev adresi, çocuğunuzun lokasyonu ve uygunsuz fotoğraflar gibi (lokasyonu ortaya çıkaran coğrafi etiketleme de dahil olmak üzere) neleri internete koymaması gerektiği hakkında konuşmak için de uygun bir zamandır.

Çocuklara tanımadığı kişilerin arkadaşlık isteğini asla kabul etmemeleri ve şifrelerini paylaşmamaları gerektiğinin öğretmelisiniz. Ayrıca çocuklarınıza internette rahatsız olduğu bir şey olursa sizinle bu durum hakkında konuşabileceklerini söylemelisiniz.

Temel Kuralları Belirlemek

Çocuklarınız için sosyal medyada nasıl davranacaklarına dair bir sözleşme yazın. Sonuçlarını da belirtin. Günümüzde 16 yaşındaki birinin cep telefonunu almanın arabasını almaktan daha kötü olduğunu acı bir gerçek.

Çocuğunuza sosyal kuralların internette geçerli olduğunu hatırlatın. Çocuğunuza kendisini dünyaya nasıl tanıtacağını ve internete konulan bir şeyi kaldırmanın zor olduğunu açıklayın. Çocuğunuzun internete koyduğu her şey kendi imajı ve tarzıyla ilgilidir çünkü sonsuza kadar orada kalabilir. Okullar ve işverenler işe başvuran kişilerin sosyal hesapların kontrol etmekte ve Google araması yapmaktadırlar. Çocuğunuz uzun vadeli sonuç konseptini hemen anlamasa da bu konuda çabalamaya devam edin.

Kontrol Etme

Rastgele zamanlarda çocuğunuzun hesabını ve neler yaptığını kontrol edin: İnternete neler koyuyor, arkadaşları kim ve kimleri takip ediyor.

Bunu nasıl yapacağınızı çözmeniz hassasiyet yaratabilir. Eğer çocuğunuz 13 yaşındaysa parolasını size söylemesi konusunda ısrar etmelisiniz. Fakat daha büyük gençler bu durumu özel hayata saldırı olarak algılayabilmektedirler. Ne olursa olsun; hala bir ebeveynsiniz.

Çocuğunuzla Facebook’ta arkadaşsanız neler yaptığını takip edebilirsiniz, fakat öncelikle arkadaş olarak eklemenizin onun açısından sorun olup olmadığını öğrenin (ve asla onun duvarına bir şey yazmayacağınıza söz verin).  Yine de bunun yanıltıcı bir güven duygusu olabileceğinin farkında olmalısınız, çünkü birçok genç neler yaptıklarını görmemeleri için ebeveynlerini engelleme konusunda oldukça deneyimlidir.

Ailelerinin hesabını kontrol ettiğini bilen bazı gençler alternatif bir hesap açmaktadırlar. Çok fazla arkadaşı yoksa veya aktivitede bulunmuyorsa sorun bu olabilir. Çocuğunuz için bir “Google Alert” kurabilir; bu şekilde çocuğunuzla ilgili yeni bir şey internete eklendiğinde anında öğrenebilirsiniz.

Çocuğunuzun en iyi yargıcı sizsinizdir. Eğer tehlikeli davranışlarda bulunduğundan ve güvenilemeyeceğinden şüpheleniyorsanız sanal alemdeki aktivitelerini daha yakından kontrol etmelisiniz.

Aşırı Kullanımı Önleme

Sosyal medya çok fazla zaman ve enerji alabilir. Eğer çocuğunuz fotoğraflarının kaç kere beğenildiği ve paylaşımlarının ne kadar retweet edildiği hakkında stres yapmaya başlıyorsa devreye girmenizin zamanı gelmiş demektir. Her ebeveyn en nihayetinde kendine karşı özsaygısı olan bir çocuk yetiştirmek ister.

Aile yemeği, akrabalarla görüşme, uyku saati veya sonrası ve ders zamanı gibi mesaj yazma ve Facebook’u kontrol etmenin uygun olmadığı anlar vardır. Ayrıca araba kullanırken mesaj yazmak veya online olmak da güvenlik sebepleri yüzünden kesinlikle yasaktır.

Kendi davranışlarınıza da dikkat etmelisiniz. İşe kendi internet kullanımınızdan başlayın. Akşam yemeği sırasında “Telefonumu elimden bırakıyorum, çünkü ailemizde herkes böyle yapmalı. Biriyle konuşurken göz teması kurulmalıdır” deyin. Çocuklar için düzgün bir şekilde sosyalleşmeyi ve sanal hayat stimülasyonu olmadan var olmayı öğrenmek önemlidir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Ergenlik Erken Başladığında

Ergenlik değişimleri, beyin seks hormonlarının üretimini tetiklendiğinde başlar. Fiziksel değişimler tahmin edilebilir bir düzene göre gelişse de her çocuk ergenliği kendine özgü bir hızda geçirmektedir.
Total
0
Share