Ergenlik Erken Başladığında

Ergenlik değişimleri, beyin seks hormonlarının üretimini tetiklendiğinde başlar. Fiziksel değişimler tahmin edilebilir bir düzene göre gelişse de her çocuk ergenliği kendine özgü bir hızda geçirmektedir.

Genellikle bu süreç, kızlarda erkeklerden önce başlamaktadır. Çoğu kız çocuğu ergenliğe yaklaşık 11 yaşında girer. Erkeklerde ise başlangıç yaşı 10 ile 14 arasında değişir; ortalama yaş 12’dir.

Gelişmeye Başlayan Göğüsler Ergenliğin İşareti Olabilir

Göğüslerin büyümesi genellikle kızların fark ettiği ilk ergenlik belirtisidir. Öncelikle, göğüs uçları arkasında küçük şişkinlikler oluşur ve acıyabilir. Fakat, göğüsler büyüyüp sonraki birkaç sene içinde şekli değişince acı da ortadan kaybolmaktadır. Büyüme sürecinde bir göğsün diğerinden daha yavaş gelişmesi anormal bir durum değildir. Erkekler de göğüs bölgesinde bir derece şişlik hissedebilir fakat bu durum genellikle 1 veya 2 sene içinde geçmektedir.

Erkek Çocukları: Genital Değişimler

Erkeklerde ergenliğin ilk işareti güçlükle fark edilen bir durumdur – testis boyutunda büyüme. Yaklaşık 1 yıl sonra penis ve testis torbası gelişmeye başlar. Uyku halinde veya uyanıkken, ereksiyon durumunda sperm salınımı gerçekleşebilir.

Ergenlikte Çıkan Kıllar

Göğüs ve testisler büyümeye başladıktan sonra vücut kılları büyümeye başlar ve daha sık hale gelir. Erkeklerde ve kızlarda, koltukaltı ve genital organların çevresindeki kasık bölgesinde yeni tüyler çıkmaya başlar. Kol ve bacak kılları daha kalın hale gelir. Erkeklerde ayrıca göğüs ve yüz kılları uzamaya başlayabilir.

Sivilce: Ergenliğin İlk Belirtilerinden Biri

Hafif derecede sivilce ergenliğin ilk dönemlerinde normaldir. Ergenliğin yüksek hormon seviyeleri sivilce krizlerini tetikleyebilir. Ergenlik döneminde yağ bezleri daha aktiftir ve çocuğunuz muhtemelen daha fazla terleyecektir.  Yüz ve vücudu temiz tutmak işe yarar, fakat sivilce problem yaratıyorsa bir doktorla görüşünüz. İlaçlar bu durum için faydalı olabilir.

Kızlarda Ergenliğin Sonraki Aşamaları

Ergenlik başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra kızlarda ani bir gelişim görülür. Boyları uzar, kalça kısmı genişler ve göğüsleri daha dolgun hale gelir. Bazı kıvrım bazlı yağlar, karın bölgesi, kalça ve bacaklarda görünür. Kızlar genellikle yetişkinlik boylarına, gençlik yıllarının ortası ile sonları arasında ulaşırlar.

Ani Gelişimler: Çocukluktan Erkekliğe

Erkeklerde ani gelişim kızlara oranla daha geç zirve yapar. Bu gelişim kasık bölgesi kıllarının büyümesinden yaklaşık 6 ay sonra görülür. Bu süreç başladığında oğlunuzun omuzları daha dolgun ve geniş hale gelecektir ve boyu da uzayacaktır. Yüz hatları ise daha az yuvarlak hale gelir ve yetişkin görünümüne yakınlaşır. Ergenliğin ne zaman başladığına bağlı olarak yetişkinlik boyuna, gençlik yıllarının sonuna kadar veya hatta 20li yaşlarının başlarına kadar ulaşamayabilir.

İlk Regl Kanaması: Ergenliğin Bitişi

Bir kız çocuğunun ilk regli 10-16 yaşları arasında gerçekleşir (Ergenlik döneminin başlamasından yaklaşık 2-2.5 yıl sonra.) Menstruasyon, artık fiziksel olarak bir yetişkin haline geldiğinin ve hamile kalabileceğinin işaretidir. Kızınız 16 yaşına kadar hiç regl olmamışsa bir doktorla görüşmek isteyebilirsiniz.

Ergenlik Çatallaşmış, Daha Kalın Ses Tonuna Neden Olur

Ergenlik döneminin sonuna doğru oğlunuzun sesi çatallaşmaya başlayabilir. Bu normal bir durumdur ve birkaç ay sonra duracaktır. Durduğunda ise sesi daha kalın çıkmaya başlar. Ses değişiklikleri, erkek çocuklarında ergenlik sırasında salınımı gerçekleşen testesteron hormonu yüzünden meydana gelir. Testesteron ses tellerinin kalınlaşmasına, uzamasına neden olur  ve larenksin büyümesine sebebiyet verir. Bu büyüme onun ‘’Adem elması’’dır.

Çok Hızlı Büyümek: Ergenliğin İlk Dönemleri

Bazı çocuklar çok küçük yaşta cinsel olarak olgunlaşmaktadırlar. Erken veya prekosiyöz ergenlik, kızlarda 6-8; erkeklerde 9 yaş öncesi olmak üzere bir çocuğun (göğüs, testis veya kasık bölgesinde kılların uzaması gibi) fiziksel ve hormonsal aşamalara ulaşmasıdır. Erken ergenlik, kızlarda obezite ile ilişkilendirilir. Nadir olarak görülen erken ergenlik, hormona maruz kalma ve tiroid, yumurtalık ya da beyinle ilgili sorunlar yüzünden ortaya çıkar. Bu konuda endişeleriniz mevcutsa doktorunuzla görüşünüz.

Ne Zaman Doktorla Görüşülmesi Gerekir?

Özeline saygı duymak kaydıyla çocuğunuzun vücudundaki değişimleri takip edin. Şu durumlarda doktorunuzu arayın:

  • Kızlarda 6-8; erkeklerde 9 yaş öncesinde ergenlik belirtileri görülüyorsa,
  • Kızlarda 13; erkeklerde 14 yaşına kadar herhangi bir ergenlik belirtisi gözlenmiyorsa,
  • Ergenlik değişimleri normal gelişim düzeninin dışındaysa.

 

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share