Viral Göz Enfeksiyonu (Konjonktivit)

Viral konjonktivit konusunda bilinçlenmek, bu hastalıktan daha etkin şekilde korunmamıza yardımcı olacaktır.

Son birkaç haftadır özellikle İstanbul’da,viral konjonktivit (gözün virüs enfeksiyonu) salgını yaşıyoruz. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de yaptığı açıklamada son bir hafta içinde sağlık kuruluşlarına başvuran viral konjonktivit vaka sayısında önceki haftalara göre yaklaşık 3 kat artış olduğunu bildirdi.

Çok basit yöntemlerle uzak kalabileceğimiz bu sorun,dikkat edilmediğinde yaşam kalitemizi çok olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açmaktadır. Viral konjonktivit konusunda bilinçlenmek,bu hastalıktan daha etkin şekilde korunmamıza yardımcı olacaktır.

Viral Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Adenovirüs isimli virüsün yol açtığı bu göz enfeksiyonu kendisini gözlerde kızarma,yanma,batma,ağrı,çapaklanma,göz kapaklarında şişme ve bulanık görme ile belli etmektedir.

Viral Konjonktivit Nasıl Bulaşıyor?

Virüs insandan insana hava yoluyla geçebiliyor. Ancak yakın temasla,örneğin ortak havlu kullanımı ve el sıkışma gibi yollarla bulaşması daha kolay. Havuzlardan da geçmesi mümkün. Virüsle temastan 4-10 gün sonra belirtiler izleniyor.

Viral Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Gözdeki ve göz kapaklarındaki şişliği ve ağrıyı azaltıcı göz damlaları kullanılıyor. Soğuk kompres uygulaması da şişliğe iyi geliyor. Kullanılan bu damlalar virüsü doğrudan etkilemiyor,sadece gözü rahatlatıcı özelik taşıyor.

Viral Konjonktivit Kaç Günde İyileşiyor? İşgücü Kaybına Yol Açıyor Mu?

Viral konjonktivitin iyleşmesi 2-3 hafta sürüyor. Gözde çapaklanma devam ettikçe,bulaşıcılık da devam ediyor. Özellikle ilk 12 gün bulaşıcılığı çok fazla. O nedenle viral konjonktivite yaklanan kişilerin 10-12 gün kadar işe/okula gitmemesi,evde kalması ve diğer insanlarla fazla temas etmemesi isteniyor. Viral konjonktivit gözün kornea dediğimiz şeffaf tabakasını etkilediği takdirde,görme bulanıklığına yol açıyor. Bu bulanıklığın geçmesi ise aylarca sürebiliyor.

Viral Konjonktivite Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

– Gözünüzü ellemeyin.
– Sık sık ellerinizi yıkayın.
– Viral konjonktivite yakalanmış kişilerle ortak eşya (havlu,telefon,vb) kullanmayın.
– İş yerinizde viral konjonktivite yakalanmış kişiler varsa,işe gelmemeleri konusunda kendilerini ve işverenleri uyarmaktan çekinmeyin.

Doç. Dr. Banu Coşar

Total
0
Shares
Related Posts

Devic Hastalığı (Nöromiyelitis Optika) Nedir?

Devic hastalığı nöromiyelitis optika (NMO) adıyla da anılmaktadır. Bu hastalıkta özelikle göz siniri ve omurilik tutulumu izlenmektedir. Devic hastalığı göz ve omurilik sinirlerinin iltihaplanmasına bağlı işlevlerinin bozulduğu bir hastalıktır.

Göz Anatomisi

Vücudumuzun dış ortamla iletişimini sağlayan en önemli organ olan gözün yapısı mükemmel bir sistemle çalışmaktadır.
Read More

Yaz Güneşi Kalıcı Görme Kaybına Yol Açabilir!

Katarakt genellikle ileri yaşta ortaya çıksa da, hemen her yaş grubunu etkisi altına alabiliyor. Örneğin güneş ışınlarının zararlı etkileri, kalıcı görme kaybı nedeni olan kataraktın çok daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına yol açabiliyor.
Total
0
Share