2 Yaş Sendromu

Ebeveylerin çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları dönemlerden biridir.

18 ay civarında başlayıp 36 ve 42. aylara kadar devam edebilen bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçişte karşılaşılan bir takım sorunların olduğu bir durumdur. Ebeveylerin çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları dönemlerden biridir. Bu dönemde karşılaşılan başlıca sorunlar şunlardır:

  • İnatçılık,”ben yapıcam”tutturmaları,istediklerinde ısrar etme,söz dinlememe,istenilenin aksini yapma,kıskançlık,titizlik ve takıntılar,utangaçlık
  • Yemek yeme-iştah problemleri,
  • Uyku düzeninde bozukluklar-yatmak istememe,gece terörü,
  • Öfke nöbetleri:anne-baba- çocuklara vurma,ısırma,
  • Kendine zarar verme:kafasını vurma,kendini yere fırlatma,
  • Aşırı ağlama,
  • Tuvalet sorunları,


2 Yaş Sendromuna Ne Neden Olur?

Bu dönemde gelişen sorunların altında yatan şeyler aslında çocuğun normal psikolojik gelişimi içinde saklı olan faktörlerdir.
Daha önce yürüme yeteneklerini kazanmalarına bağlı bağımsızlık hissine kapılan süt çocukları,18 ay civarında ebeveynlerinden giderek artan ayrı kalma endişesi nedeniyle bir “uzlaşma dönemi”ne girerler. Ebeveynler bu dönemi onlara yapışık bir çocuk olmadan hiçbir yere gidememe,yerinden kıpırdayamama olarak anlatırlar.
Çoğu zaman ebeveynler çocuklarının gece uykusu için yatağını ayırmada güçlük çekebilirler. Çoğu çocuk kendi yatağında uyumak için yanında olamayan ebeveynin yerini alan bir sembol olarak özel bir battaniye ya da oyuncağı kullanır. Bu geçici obje sembolik düşünceye geçişe kadar önemlidir.
Çocukta özbilinçlilik durumu 18 ve 24. aylar arasında gelişir. Bu dönemde artık dünyayı,çevresindeki nesneleri,kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak yetilere sahiptir. Bedenini kullanma ve iletişim becerileri artmıştır. Ne kadar çok nesneye dokunursa,ne kadar çok soru sorarsa,kendini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o denli olumlu yönde etkilenir. Soru sorması engellenen çocuk ilerde kendine güvensiz,içe dönük kişilik özelliği gösterebilir. Öfkesi engellenen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb gibi davranışlar gösterebilir. Dokunulması yasak olan şeylere dokunulmaması gerektiği,bir oyuncak kırıldığında ebeveynlerine tamir etmeleri için verebilme farkındalığını kazanırlar.
Bu dönem çocuğun kendisini ortaya koyduğu,her şeyin kendisinin olmasını istediği,ısrarlı davrandığı bir dönemdir. Bu çabaları ebeveynleri ne kadar yorsa ve yıpratsa da tüm bunları geçiş dönemi olarak kabul etmek ve bu döneme hazırlıklı olmak gerekir. Çocuğu bu dönemde asla uyumsuz,iyi yetiştirilmemiş,kötü huylu bir çocuk olarak tanımlamamak gerekir.

Dr. Yunus emre Mercan

Total
0
Shares
Related Posts

Fast Food Beslenme Tarzı

Günümüzde birçok insan ulaşılabilirliği kolay olması, kısa zamanda hızlıca tüketilebilmesi ve lezzetli olması açısından 'Fast Food' yani ayaküstü beslenme...
Total
0
Share