Guatr Nedir?

Guatr (Goiter),tiroit bezinin büyümesidir. Normal troit bezinin ağırlığı 20-25 gm ve boyutları 20x25x50 mm’dir. Ele gelen her tiroit bezi guatr olarak değerlendirilemez ancak ultrasonografik ölçümle kesin tanı konmalıdır.

Ultrasonografide tiroit bezinin derinlik çapı 25mm üzerine ise guatr tanısı konulabilir.

Çeşitleri
Guatrın çeşitli sınıflaması vardır. Tiroit bezinin hormon üretme durumuna göre 3 ana sınıfa ayrılır:
Ötiroidi:hormonlar normal düzeylerdedir
Hipotiroidi:hormonlar azalmıştır
Hipertiroidi:hormonları yükselmiştir
Tiroit nodülü nedir?
Tiroit bezinde oluşan kitledir. Nodüller kistik,solid ve miks durumda olurlar. Kistik nodül içinde sadece sıvı,Solid nodüller hücrelerin büyümesi ve çoğalması,Miks nodüller ise içerisinde kistik ve solid bölümleri olan nodüllerdir.

Guatr belirtileri nelerdir ?
1- Hipotiroidi (Tiroid bezinin az çalışması);yorgunluk,halsizlik,uyuşukluk,uyku hali,konsantrasyon bozukluğu,sersemlik hissi,depresyon,saç dökülmesi,ciltte kuruma ve soğukluk hissi,kabızlık,kilo alma,göz kapakları ve bacaklarda şişlik,terlemede azalma,balmumu gibi cilt,soğuğa tahammülsüzlük,üşüme,ses kalınlaşması,ses kısılması,konuşmada ağırlaşma,reflekslerde azalma,tansiyon,kolesterol yüksekliği ve nabız düşüklüğü,adet düzensizliği,hamile kalmada zorluk,çocuklarda boy kısalığı ve gelişme geriliği gibi belirtilerle kendini gösterir.
2. Hipertiroidi (Tiroid bezinin çok çalışması) ise;sinirlilik,aşırı heyecan,duygusallık,kilo kaybı,terleme ve vücut sıcaklığında artma,ellerde titreme,nabız sayısında ve tansiyonda artış,cilt terleme ve nemlilik hissi,saç dökülmesi,sıcağa tahammülsüzlük,bağırsak hareketlerinde artma,adet düzensizliği,gözde canlı bakış,bazen tek gözde büyüme,bazen çift görme şeklinde ortaya çıkar.

Guatrın teşhisi nasıl konur?
Guatr teşhisi;muayene,kan testi (T3,T4,TSH hormonları tetkiki),tiroid ultrasonu veya sintigrafisi ile konur.
Guatrın tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi yöntemleri;ilaç tedavisi,radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir. Tedavi yöntemlerinden hangisi veya hangilerinin seçileceği hastadan hastaya değişir. En uygun tedavi şeklinin cerrah,endokrinolog,radyolog ve patologdan oluşan bir ekip tarafından planlanması ve takip edilmesi gerekir.

Op. Dr. Ertan Beyatlı

Total
0
Shares
Related Posts

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Gebe rahim ağzı 4-5 santim açıldıktan sonra yani aktif doğum fazından itibaren özellikle derin ılık suda uzanmalıdır.

Giysileriniz Cildinize Düşman mı?

Kullandığımız aksesuarlara, giydiğimiz kıyafetlere karşı cildimiz alerjik reaksiyonlar gösterebilir. peki bu durumlarda neler yapılabilir. Dr. Ahmet Günay anlatıyor.
Total
0
Share