Düşük Tehditi (Abortus İmminens) Nedir?

Düşükler gebeliklerin en sık karşılaşılan komplikasyonudur.

Gebeliklerin en az %15’inde meydana gelir. Anne yaşı ile değişiklik göstermekle birlikte 45 yaşından büyük kadınlarda bu oran %50’den fazla,20 yaşın altındaki kadınlarda ise %12 civarında bildirilmektedir. Daha önceden düşük yapmış kadınlarda risk artmaktadır. 3 ve daha fazla sayıda düşük yapan kadınlarda tekrar düşük yapma riski %50’lere ulaşmaktadır.

İlk üç ayda görülen düşüklerin %60’ında kromozom anormallikleri bulunmaktadır.

Gebeliğin ilk yarısında vaginal kanamalar geleneksel olarak düşük tehditi olarak kabul edilir.

Gebeliğin erken aylarında lekelenme ya da kanama oldukça sık görülür bu oran yaklaşık %25 dir. Parlak kırmızıdan kahverengi lekelenmeye kadar giden farklı türde kanamalar görülebilir. Kanama ya da lekelenmeye alt bel ağrıları ve rahim kasılmaları eşlik edebilir.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak ultrasonografik muayene yapılmalı,kanamanın nedeni ortaya konulmalıdır.

Düşük tehditi durumunda gebeye yatak istirahati,bol su içmesi ve cinsel ilişkiden kaçınması tavsiye edilir. Progesteron içeren haplar destek olarak verilebilir. Tüm bunlara rağmen bilimsel veriler düşüğü önlemenin kesin bir çaresinin bulunmadığını göstermektedir.Bu nedenle hekim takibinde kalmak ve düzenli ultrasonografik inceleme en doğru yaklaşım şeklidir.

Dr. Evrim Aksoy

Total
0
Shares
Related Posts

Dış Gebelik

Her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur.

Doğum İndüksiyonu (Suni Sancı) Nedir?

Aynı zamanda indüksiyon doğumu olarak bilinen doğum indüksiyonu, hamilelik sırasında doğum sancıları kendiliğinden başlamadan önce rahim kasılmalarının harekete geçirildiği bir prosedürdür. Başarılı bir doğum indüksiyonu vajinal doğuma yol açar.

Gebelik Takibi

Gebeliğin normal ve bebeğin sağlıklı gelişmesi,dolayısıyla sağlıklı kuşaklar için gebelik ve doğum öncesi takip çok önemlidir.
Total
0
Share